Восени у лубенців на столі - гарбуз: користь та… шкода

garbuz 08092020 2Користь гарбуза доведена чисельними дослідженнями, головний овоч осені корисний як дітям, так і дорослим. Проте фахівці не всім радять включати гарбуз у свій раціон.

Корисні властивості гарбуза

Попри те, що гарбуз складається на 90% з води, він містить безліч вітамінів, амінокислот, білків та вуглеводів. Зокрема, в овочі містяться вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т.

Гарбуз збагачений мінералами: фтором, магнієм, міддю, кальцієм, цинком, марганцем, фосфором та йодом. До того ж, гарбуз може зберігатися при кімнатній температурі і не втрачати корисних властивостей.

У гарбузі міститься 1 грам білка на кожні 100 грамів гарбуза, таким чином кількість білка у ньому більша, ніж у перепелиних яйцях. Гарбуз містить у 5 разів більше каротину, ніж морква. Каротин в організмі перетворюється на вітамін А, що діє як антиоксидант. Каротин корисний для здоров’я очей та як засіб для загоєння ран, опіків і виразок.

Гарбуз допомагає прискорити процеси засвоєння їжі і нормалізувати метаболізм. Через вміст вітаміну T гарбуз перешкоджає накопиченню організмом жирових клітин, тому дієтологи рекомендують вживати гарбуз для врегулювання ваги.

Гарбуз володіє послаблюючим ефектом, що добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Продукт рекомендують для виведення з організму холестерину, токсинів, шлаків.garbuz 08092020

Через високий вміст калію вживання гарбуза покращує роботу серцево-судинної системи та зменшує ризики гіпертонії.

Дієтологи радять вживати гарбуз при туберкульозі, атеросклерозі, запорі, діабеті, подагрі, жовчнокам’яній хворобі. М’якуш гарбуза рекомендують вагітним та дітям. Під час вагітності лікарі радять вживати як природний протиблювальний засіб. Відвар із гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.

Зокрема, їсти гарбуз можна всім (тим, кому не можна сирий, радять печений чи варений). Гарбуз у раціоні забезпечить здоровий імунітет та природний детокс. В ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишкові мікроорганізми, готуючи їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший кишковий імунітет.

Ще одним бонусом внаслідок вживання гарбузи стане здорова і красива шкіра. Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи її до зими — щоби шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишечника швидко переходили у стан ремісії.

Ви відчуєте протинабряковий ефект завдяки великому вмісту калію, адже гарбуз допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.

Тому його варто їсти всім, хто:

– має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу;

– має проблеми із серцем (високий тиск);

– приймає гормони, в першу чергу кортикостероїди та інші гормони;

– має сидячу роботу і схильність до легкої набряклості обличчя вранці.

Така дія гарбуза виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних).

Також він має антиатеросклеротичну дію – поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію робить гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий “поганий” холестерин, низький “хороший” тощо).

Гарбуз оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур. Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишечника. В першу чергу, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки продуктів, малорухливого способу життя.

Незамінний при гастриті, виразковій хворобі, рефлюксній хворобі (коли в людини виникає печія) та СПК (синдромі подразненого кишечника).

Корисно вживати й свіжовичавлений сік під час застуди та грипу, оскільки цей напій допоможе зміцнити імунітет.

Гарбузове насіння використовують для лікування хвороб печінки як антигельмінтний засіб. Через великий вміст цинку гарбуз може впоратися з вугревою висипкою на обличчі й тілі, жирністю волосся та лупою.

Насіння гарбуза багате цинком. Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), також він дуже важливий для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри. Життєво необхідний цинк вегетаріанцям та веганам.

Дієтологи рекомендують вживати гарбузову олію для покращення роботи печінки, передміхурової залози, жовчного міхура, вона сприяє нормалізації перистальтики кишечника. Регулярне вживання гарбузової олії допоможе зберегти міцний імунітет аж до старості.

Шкода гарбуза

Овоч не рекомендують вживати при важкій формі цукрового діабету. Сирий сік гарбуза протипоказано пити при гастриті зі зниженою кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Не варто вживати гарбуз, якщо у людини алергія на овоч або ж індивідуальне несприйняття.


Джерело: Тижневик "Номер один"

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!