Інгредієнти:
- картопля - 3 шт;
- баклажани - 2 шт. (700 г);
- фарш - 700 г;
- цибуля - 1 шт;
- помідори - 2-3 шт;
- вино - 150 мл;
- соняшникова олія для смаження;
- сіль, перець мелений, коріандр за смаком.
Інгредієнти для заливки:
- масло вершкове - 40 г;
- борошно - 300 г;
- молоко - 500 мл;
- яйця - 2 шт;
- сир твердий - 200 г;
- сіль за смаком;
- мускатний горіх - дрібка.
Приготування:
Спочатку зробіть соус. Для цього на середньому вогні розтопіть у сковороді вершкове масло. Всипте борошно і підсмажуйте півхвилини, постійно помішуючи. Потім невеликими порціями і при постійному помішуванні влийте на сковороду молоко. Доведіть соус до кипіння, додайте сіль, мускатний горіх і натертий на сковороді сир.
В окремій мисці збийте яйця. Влийте гарячий соус у яйця, постійно помішуючи. Готову заливку залиште, щоб вона охолола до кімнатної температури.
Цибулю дрібно наріжте, а помідори ошпарте окропом і зніміть шкірку, наріжте кубиком. Обсмажте цибулю до золотистого кольору. Потім викладіть фарш, посоліть і поперчіть за смаком. Обсмажуйте близько 5 хвилин. Влийте в сковорідку вино і додайте томати. Поперчіть і посоліть м'ясо за смаком, смажте ще 3 хвилини та зніміть із вогню.
Баклажани наріжте тонкими смужками, посоліть і залиште на 15 хвилин, а потім промийте проточною водою - це прибере з них гіркоту. Обсмажуйте на пательні з олією по 5 хвилин з кожного боку.
Картоплю наріжте тонкими кружечками і викладіть на дно форми для запікання. Потім викладіть шар пластинок із баклажанів, а потім обсмажений фарш. Накрийте страву рештою баклажанів і полийте яєчно-сирною заливкою.
Замість свіжих баклажанів у страву можна додати консервовані баклажани або баклажанну ікру. Також смачною вийде мусака з кабачками.
Мусака грецька випікається 40-50 хвилин при 180°.