Рекомендації щодо вибору та придбання насіння

Рекомендації щодо вибору та придбання насіння

Вибір і купівля насіння відповідальна справа, адже, від якості посадкового матеріалу залежить майбутній врожай. Тож на що ж потрібно звертати увагу під час придбання посівного матеріалу?

По–перше, сорт або гібрид. Перш ніж віддати перевагу сортовому чи гібридному  насінню, слід розібратися з метою придбання, а також, з їх різницею та особливостями.

Звичайний сорт – це сорт рослини, отриманий в результаті тривалої селекції, з певними ознаками, такими як врожайність, скоростиглість, розмір плоду, його форма, забарвлення та іншими ознаками, причому ці ознаки передаються з покоління в покоління повністю, без змін. Так, від звичайних сортів можна заготовлювати насіння і згодом у вас виросте рослина з точно такими ж ознаками.

Гібриди отримують шляхом схрещування спеціально підібраних рослин різних сортів. Перше покоління позначають знаком F1 (від лат. Filii – діти). Гібриди дають більш рясний урожай, вони менш схильні до різних захворювань, стійкіші до несприятливих умов, відрізняються високою якістю плодів у порівнянні з сортами. Але всі ці властивості гібриди зберігають тільки в першому поколінні  і збирати їхнє насіння для майбутніх посівів марно.

Для огірків і капусти краще зупинити свій вибір на гібридах (F1), а для вирощування редису, моркви і буряка рекомендовано використовувати насіння чистих сортів.

По-друге, насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинне мати відповідні документи про якість.

На що звернути увагу? Насамперед, на наявність у продавця пакету супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партії (для насіння власного виробництва – сертифікатів на насіння, а для насіння овочевих культур, яке придбано для подальшої реалізації – довідки про сортові та посівні якості насіння). Ці документи повинні зберігатися за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою. Дані про партії насіння, зазначені в документах, повинні відповідати інформації, зазначеній на пакетах з фасованим насінням.

Покупцеві варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих культур щодо посівних якостей становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару – 24 місяці.

По-третє, перед тим як вибрати якісне насіння слід мати на увазі, що в даний час поряд зі звичайним у продажу з’явилися насіння, яке пройшло спеціальну обробку.

Розрізняють: гранульоване, інкрустоване й плазмове насіння. Всі вони мають на поверхні спеціальну оболонку, речовина якої стимулює більш швидкий і потужній розвиток корінців.

  • Гранульоване насіння має захисну оболонку з поживних речовин;
  • Інкрустоване насіння має у складі оболонки гормони росту. Такій обробці піддається, як правило, велике насіння (огірків, динь, гарбузів та інших культур);
  • Плазмове насіння полягає у впливі газів на насіння. В результаті відбувається стимуляція всіх біохімічних процесів, а отже – підвищується схожість і стійкість сходів до захворювань і несприятливих умов середовища.

Але купуючи таке насіння варто пам’ятати, що його термін придатності дещо менший, ніж у звичайного. Зберігається воно не більш 9 місяців, а деяке навіть не довше 6.

Зробити вибір на користь якості буде найбільш правильним рішенням, адже від цього залежить весь майбутній урожай на присадибній ділянці.

Ще одним правилом при купівлі насіння варто виділити те, що не варто купувати посадковий матеріал мимохідь, наприклад, в супермаркетах або стихійних ринках, так як у таких точках продажу не завжди можуть дотримуватися необхідних умов зберігання. Віддавайте перевагу перевіреним магазинам або інтернет-сайтам, які професійно займаються продажем насіння.

Спеціалізовані магазини з продажу насіння мають ряд переваг:

  • Ви можете отримати кваліфіковану допомогу при виборі сорту чи гібриду;
  • Профільні магазини дотримуються умови зберігання посадкового матеріалу, адже налаштовані на довгострокове співробітництво з покупцями і турбуються про репутацію магазину, що значно знижує шанс придбання неякісного продукту;
  • За потреби Вам завжди зможуть надати документи на насіння;
  • Також, видадуть чек, за яким Ви, вразі чого, зможете повернути кошти, якщо товар виявиться не якісним.

Будьте пильними, дотримуйтесь порад та рекомендацій, адже якісне насіння – основа гарного врожаю.

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!