Засульської ОТГ в перспективному плані немає

karta 14052020 1Як відомо, в 2015 році в Україні стартував процес децентралізації. Причина – старий централізований принцип розподілу коштів не працював. Місцеві органи самоврядування старцювали, перебиваючись як то кажуть, з хліба на воду.

Податки із сіл та міст йшли у Державний бюджет, а потім у ручному режимі перерозподілялися по районах. При цьому потреби мешканців не враховувалися або враховувалися мінімально. Працював принцип протекціонізму, коли в кого є зенвайомства – той вигравав при розподілі загально бюджетного пирога і навпаки…

Після революції Гідності влада вирішила змінити такий підхід, віддавши частину фінансів, а відповідно і відповідальності на рівень об’єднаних територіальних громад (ОТГ) — добровільних об’єднань жителів сіл, селищ та міст, які межують між собою.

ОТГ залишали у себе більшість податків: податок з доходів фізичних осіб, акцизний збір, екологічний і земельний податки. Також ОТГ мали можливість безпосередньо з держбюджету отримувати кошти на соціальний захист, медицину, освіту, культуру, спорт і т.д. Простіше кажучи, об’єднані громади отримали можливість витрачати кошти без посередників, як їм захочеться.

З іншого боку створення ОТГ додало обов’язків місцевим органам влади. Те, за що раніше відповідала держава в особі районних адміністрацій перейшло у сферу відповідальність громад. І щоби ОТГ ефективно працювала, мешканцям потрібно було знайти кваліфікованих спеціалістів.

За п’ять років 400 тис. мешканців сіл та міст Полтавщини зуміли самостійно організувати 53 ОТГ. Решта очікувала, коли їх на свій розсуд об’єднає обласна адміністрація — головний модератор реформи децентралізації на місцевому рівні.

В лютому 2020 року ОДА опублікувала перший варіант готового перспективного плану для ознайомлення. В ході його обговорення були внесені зміни й фінальний проєкт був оприлюднений у квітні. 30 квітня пройшла погоджувальна нарада між асоціацією міст України, Мінрегіоном і експертами ОДА, в якій обговорили останній нюанси щодо меж ОТГ.

Після цього документ передали на стіл Мінрегіону. Найближчим часом його затвердить Кабмін. В документ можуть внести корективи, але основні питання уже вирішені.karta 14052020

Маючи на руках цей документ не важко помітити, що Засульської ОТГ у ньому немає. Є Лубенська, до якої вливається Засульська сільська рада у складі 11 старостатів. За кількістю населення Лубенська ОТГ буде третьою за кількістю населення (70 тис. осіб), в області. Себто однією з найбільших.

Другий етап Децентралізації — об’єднання районів в округи. На Полтавщині, наприклад, замість 25 нині існуючих районів мають намір створити 4 округи.

Іще одне: у квітні Верховна рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад». Документ дає Уряду право самостійно «нарізати» округи й визначати центри громад.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!