ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО НА ТЕРИТОРІЇ ЛУБЕН МОЖНА ПЕРЕВІРИТИ НАСІННЯ

nacinna 04032020 1Чи знаєте ви, що сільгосптоваровиробники у Лубнах можуть перевірити закуплене для посіву полів насіння? А зробити це можна в Державному центрі сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції. випробувальна лабораторія Полтавської обласної філії знаходиться за адресою: вул. Л.Толстого, 85 (колишня насіннєва інспекція).

Як повідомила агроном-інспектор цієї установи Валентина Гринь, найдешевший аналіз на схожість тут коштує 260 грн. І для цього багато не треба: відібрати зразки закупленого насіння, здати їх на перевірку. Повний аналіз обійдеться дещо дорожче – 960 грн. Але це не ті кошти, щоб легковажити майбутнім урожаєм. Це розуміють ті господарства, які колись як то кажуть, прогоріли: купили насіння для посіву, не перевірили його, і як результат в полі посіяне не зійшло. А людські ресурси затрачені, паливно-мастильні матеріали – також. Тож такі фермери чи одноосібники обов’язково привозять зразки закупленого насіння на перевірку. Але, на жаль, це історія не про Лубенський район.

nacinna 04032020 3Як вважає Валентина Гринь, вся проблема у тому, що на території Лубенщини немає насіннєвих господарств. Як то кажуть, дожилися! Станція лікарських рослин і рада б, можливо, сертифікувати свою продукцію – насіння лікарських трав, але, на жаль, зараз на їхню продукцію в Україні немає ГОСТів. Ті, що були колись, втратили чинність. Нових не розробили. Отже, немає жодного сенсу звертатися на сертифікацію. Тому до Лубен нині їдуть фермери з Гребінки, Лохвиці, Чорнух, Пирятина, Хорола (в останніх двох районах є насінницькі господарства). Вони привозять зразки насіння на сертифікацію, але тільки не наші.

Наш кореспондент поцікавився подробицями цього процесу. На перший погляд він не надто складний, але потребує наукового підходу і знань. Отже, насіння, яке перевіряють висівають на як на фільтрі, так і на піску для того, щоб встановити його схожість. Закладають чотири повторності по 100 насінин. З чотирьох повторностей виходить 92-94 схожих насінин. Це середній відсоток. Мінімальна схожість кукурудзи має бути 92 , соняшника – 85. Сої, яку тут теж перевіряють, в залежності від репродукції. На еліту – 85 і на першу на іншу репродукції відповідна.nacinna 04032020 2

Як результат в Державному центрі сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції видають протокол опробувань. Якщо підприємство є виробником насіння, то крім протоколу опробувань видають ще й сертифікат на реалізацію. І таким чином виробник може бути впевнений у своїй продукції, а покупець – у тому, що придбав якісне насіння.

Крім того тут визначаються показники вологості насіння, засміченості його бур’янами, шкідниками і т.д. Для насіння сої, наприклад, важливою є зараженість хворобами. Адже маючи дані, сільгоспвиробник може перед посівом обробити насіння відповідними препаратами і таким чином уникнути хвороб та підвищити схожість і урожайність.

Тож нагадаємо ще раз: у ці весняні дні Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» проводить перевірку насіння до посіву ярих культур. Зокрема, кукурудза, соя, соняшник, ярий ячмінь, яра пшениця, гречка, просо, гірчиця, трави, зокрема люцерна, еспарцет, віка яра, стоколос безостий.

Таким чином сільгосптоваровиробники страхують себе тим, що отримують відповідні документи. І в разі, якщо насіння не зійшло, можна пред’явити претензії. Як правило, представники фірми-постачальника в такому разі вирішують проблему двома способами або компенсують вартість придбаного насіння, або заміняють його. Але все потрібно робити, як то кажуть, вчасно. Якщо від часу придбання і поставки минув місяць чи два, а фермер згадав, що потрібно здати посівний матеріал на опробування тільки зараз, і строки втрачено, то вже ніхто не зможе з упевненістю сказати насіння було неякісним чи стало таким внаслідок зберігання перед посівом. Тоді претензії ви можете висловити лише до себе, бо невчасно звернулися до фахівців-агрономів, щоб перевірити наявне насіння. А це величезні збитки. Тож не ризикуйте і не легковажте, а перевірте придбане насіння в Полтавській філії Державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», що знаходиться в Лубнах!!!

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!