1 жовтня – Міжнародний день музики

«КРИНИЦЯ» НАРОДНОЇ ПІСНІ

krunuzia 01102019 1В усі часи українську народну пісню порівнювали з криницею духовності. Мелодійна, журлива чи запальна, вона завжди надихала і надихає слухача на щирі емоції і злет над буденністю у високе небо народного мистецтва. Українська пісня завжди жала серед людей. Її співали і в горі, і в радості, за весільним столом і під час святкування ювілеїв чи визначних дат, а то й праці на полі чи в садку. Взагалі, коли люди збиралися в одну спільноту, спілкувалися, про щось говорили. А тоді раптом хтось починав заводити пісню, інші підхоплювали і линула пісня.

Нині вокальне мистецтво перемістилося в заклади культури, лунає переважно зі сцени у виконанні учасників художньої самодіяльності, об’єднаних долею в колективи. Один з таких жіночий аматорський вокальний ансамбль «Криниця» діє при Новаківському сільському будинку культури. Його було засновано у 2012 році і відтоді дзвінка назва стала візитною карткою села. Керівники колективу Алла Клімок та Світлана Ушкань, музичний керівник Раїса Дячук. Вони не лише гуртують односельчанок довкола себе, а й формують пісенний репертуар, дбають про те, щоб влада забезпечувала сценічні костюми, проводять репетиції і т.д. Учасники нинішньої «Криниці» Ольга Бобир, Світлана Щербань, Любов Кочерга, Лариса Кісенко, Ніна Рудич, Любов Ковальова, Віра Галіченко, Олена Улітко, Валентина Савостян, Світлана Ушкань, Раїса Дячук.

Жіночий аматорський вокальний ансамбль «Криниця» бере активну участь у різноманітних заходах не лише рідного села чи Новаківського старостату, а й Засульської сільської ради, до якої належить ця територія, району, області. Це можуть бути масові театралізовані свята, тематичні вечори, народні гуляння, які проходять у Новаках та об’єднаній територіальній громаді, відзначенні державних свят. Колектив традиційно є учасником фестивалю «Джерело духовності», започаткованого кілька років тому. У 2018 році аматори сцени вдало виступили на кінному святі в с.Дібрівка. Неодноразово нагороджувалися подяками, грамотами та дипломами за свою концертну діяльність.

Репертуар вокального ансамблю різноманітний. Це народні пісні, пісні сучасних композиторів, а також український фольклор, естрадні твори. У перспективі працюють над розширенням складу колективу (адже в селі багато молодих дзвінкоголосих жіночок, які могли б долучитися до великої дружної пісенної родини, якою є «Криниця») та оновленням репертуару. А головне, що пісенне мистецтво учасників жіночого аматорського вокального ансамблю «Криниця» із задоволенням сприймають глядачі різних вікових категорій. Адже всі вони вийшли з народу, якому притаманні любов до національної культури. Тож із пісенної творчості «Криниці» можна черпати повними пригорщами невмирущу силу української духовності!krunuzia 01102019 2

Олександр МІЩЕНКО

Знімок з архіву вокального ансамблю «Криниця».

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!