Посадіть троянди у садку

Посадіть троянди у садку

Красуні-троянди хоч і вважаються королевами саду і дуже вибагливими рослинами, але на ділі посадити їх і доглядати за ними досить просто. Виконуйте всі наші поради і насолоджуйтесь гарним розвитком культур і пишним цвітінням.
Вибір троянд для весняної посадки
Сорти для посадки можна вибирати будь-які. Всі види – флорібунди, чайно-гібридні, плетисті – добре приживуться, якщо ви зробите все правильно. Єдине, вибирайте троянди в перевірених магазинах, так ви точно будете впевнені, що посадковий матеріал якісний і відповідає замовленому сорту. Коли садити троянди у відкритий ґрунт навесні? Троянди краще висаджувати восени, однак у весняній посадці також є свої плюси.
Для новачків вона навіть краща – при невеликих помилках в садінні та догляді рослини можуть гірше розвиватися, але не загинуть від зимових морозів, як це сталося б при осінній посадці. Оптимальним часом вважається березень – квітень, коли температура повітря піднялася до 10-12°С, а ґрунт відтанув і трохи прогрівся. Якщо затягнути з термінами, сонце почне гріти значно сильніше, ґрунт буде висихати швидше і слабким корінцям доведеться важче.
Якщо ви вже купили саджанці, а погода ще не «дозволяє» їх садити?
Оберніть корінці вологою тканиною або прикопайте їх у зволожений пісок. Температуру для зберігання підтримуйте на рівні +4°С. В такому стані саджанці можна зберігати близько місяця. Вибір ділянки для посадки плетистих та інших видів троянд навесні Ідеальним місцем проживання для квітів буде південна ділянка саду або невеликий схил, також з орієнтацією на південь. Від холодних західних і північних вітрів чагарники краще захистити будівлями або великомірами.
10 b8df857d7edcd0f6bf11df5d0daa82aa
Організуйте своїм пестунчикам полуденне притінення. Ще один важливий момент: близьке розташування ґрунтових вод до поверхні неприпустиме. У цьому випадку висаджуйте культури на високих клумбах. Підготовка ґрунту для посадки троянд навесні
Ґрунт готуйте за 7-10 днів до посадки, щоб він встиг осісти. Глибина посадкової ями – 60-70 см. В неї додайте суміш з: садової землі (2 відра); перегною, глини і піску (по 1 відру); суперфосфату і кісткового борошна (по 150 г).
Є й інші варіанти ґрунтосумішей: 10 частин ґрунту; 1 частина добре перепрілого гною. І: перепрілий гній; жменя деревної золи. Який би варіант ви не вибрали, добре перемішайте всі компоненти, засипте суміш в яму і дайте осісти.
Врахуйте такі нюанси: Свіжий гній трояндам протипоказаний – він провокує загнивання кореневої системи. Занадто щільний ґрунт полегшують органікою і піском. У піщану землю крім органіки необхідно внести глину (троянди взагалі віддають перевагу глинистому ґрунту). Якщо на клумбі раніше росли квіти, то ґрунт бажано змінити повністю, оскільки поживних елементів у ній тепер катастрофічно мало. В занадто кислий ґрунт необхідно додати вапно.
Підготовка саджанців
Перед посадкою чагарнички обріжте, залишаючи по 4-6 бруньок (приблизно 20 см надземної частини). У чайно-гібридних, флорібунд і поліантових видів можна залишити взагалі по 2-3 вічка. Велика кількість залишених бруньок може послабити саджанець, і він виявиться не готовим до зимівлі. У паркових троянд укоротіть пагони на третину, а корінці підріжте так, щоб надземна і підземна частини були приблизно однакової довжини. Якщо ви придбали саджанець з відкритою кореневою системою, уважно огляньте його – всі сухі корінці повинні бути видалені. Джерело: https://gradinamax.com.ua/ua/articles/kak-sajat-rozy-vesnoy-sovety-novichkam
Як правильно посадити троянди навесні?
Існують два методу посадки: Сухий – насипте в ямку трохи ґрунту, поставте рослину строго вертикально, розправте її корінці, щоб не допустити заломів і перекручень, присипайте культуру землею, періодично ущільнюючи шари. Після посадки гарненько полийте троянду. Цей спосіб підходить для районів з високою вологістю. Мокрий – залийте в ямку багато води, щоб ґрунт став кашкою, помістіть туди саджанець і засипте його ґрунтом.
10 BbaCkb3FMV4ymwxLuUdBQywXBNQd4lGv large
Ґрунт після посадки ще трохи полийте, якщо утворилися провали, підсипте в них землі. У цьому випадку коріння краще обволікається ґрунтом, а самі рослини швидше приживаються. Спосіб більше підходить для регіонів з посушливим кліматом. Увага! Сховайте кореневу шийку квітки під землею, на глибині 3-6 см, як це показано на фото. Джерело: https://gradinamax.com.ua/ua/articles/kak-sajat-rozy-vesnoy-sovety-novichkam
Підгортання після посадки
Відразу ж після посадки кущі потрібно підгорнути – засипати сухою землею. Це захистить рослини від поворотних заморозків. Горбок робіть 15-20-сантиметрової висоти. Нічого, якщо зовсім маленькі саджанці будуть засипані «з головою». Наприкінці травня цю землю розгребіть, і троянда спокійно піде в ріст. Крім землі рослинам не потрібне ніяке укриття. Під банку не садять саджанці, а живці троянд.
Подальший догляд
Молодим культурам потрібен регулярний догляд.
10 images
Обережно розпушуйте ґрунт біля коріння, поливайте регулярно, але не заливайте рослини – застій води біля коренів не піде їм на користь. Всі бутони, які розпускаються влітку, необхідно зрізати, щоб кущі не витрачали зайвих сил. А ось осінні бутони можна залишити, так пагони краще визріють. Перед морозами обріжте бутони, видаліть все листя, засипте кущі тирсою і укрийте зверху. Джерело: https://gradinamax.com.ua/ua/articles/kak-sajat-rozy-vesnoy-sovety-novichkam

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!