Інгредієнти:
тісто:
- борошно – 375 г;
- яйце - 1 шт.;
- сіль – 1 дрібка;
- сода – 0, 5 ч.л;
- цукор – 0,5 ст.л;
- кефір – 250 мл.
Начинка:
№1
- капуста – 0,5 кг;
- цибуля – 1 шт;
- морква – 1 шт;
- лимонна кислота – 1 дрібка;
- олія – 50 мл;
- сіль, перець за смаком.
№2
- картопля - 0,5 кг
- здір - 200 г,
- цибуля - 1 шт.,
- сіль, перець
№3
- вишні, клубника - 0,5 кг.
- сметана.
Приготування:
Вареники - це перш за все вдале тісто. Для цього у миску просіюємо борошно, додаємо сіль, цукор і соду. Сухі інгредієнти ретельно перемішуємо.
Далі до борошна вливаємо кефір кімнатної температури та розбиваємо і розколочуємо в окремій чашці яйце. Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім руками.
Тісто має вийти м’яким, еластичним і не забитим.
Як правило, готують кілька начинок.
Готуємо начинку №1
з капусти. Для цього спочатку обсмажуємо на олії дрібно нарізану цибулю. Її має бути багато. Далі додаємо натерту моркву і обсмажуємо ще пару хвилин.
До підсмажених овочів додаємо нашинковану капусту і вливаємо 50 мл води. Тушкуємо все до м’якості капусти. Вкінці додаємо лимонну кислоту, сіль та перець за смаком.
За бажанням можна додати столову ложку томатної пасти.
Начинка №2
з картоплі, яку чистять, варять у підсоленій воді, додають у неї шкварки. Далі перетовкують, додають зелень кропу.
Начинку охолоджуємо.
Начинка №3
Ще одна начинка - вишнева. Вишні чистять, зливають сік, додають трохи цукру.
Формуємо вареники. Стіл припиляємо борошном і розкачуємо тісто у пласт товщиною 2-3 мм.
За допомогою склянки вирізаємо варянички.
На кожен шматочок викладаємо чайну ложку начинки і ліпимо вареники, ретельно защіпуючи краї.
Можна зварити варянички - заготовки для вареників, на які не вистачило начинки.
Ідеально готувати вареники на пару, та якщо у вас немає такої можливості, їх можна просто зварити у підсоленій воді.
Вареники під час варки стають пухкими і пишними. Тісто у таких варениках дуже смачне і ідеально поєднується з начинкою.
Для вареників готують також засмажку із топленого здору і цибулі. готові вареники поливають засмажкою і подають до столу.
Вареники із начинки з вишнею вживають зі сметаною.