Будуємо шпаківню

Будуємо шпаківню

Розміри шпаківень для різних видів птахів

При виготовленні пташиних будиночків важливо дотримуватися оптимальних габаритів, щоб крилатим мешканцям було комфортно та безпечно жити в ньому. Відповідними розмірами шпаківні для шпаків є такі:

  • внутрішня площа дна – 15Х15 см;
  • діаметр льотка – 4,5 – 5 см;
  • висота споруди – 30 – 35 см.

Багатьох цікавить, як правильно зробити шпаківню для синиць, якщо їхні габарити дуже невеликі. Стандартним та зручним будиночком для цих симпатичних пташок стане штучне гніздо з розмірами:

  • висота – не менше 20-25 см;
  • внутрішня поверхня дна – 12Х14 см;
  • діаметр входу – 3 – 3,5 см.

Параметри середньої дуплянки для сича повинні становити по висоті – 38 – 40 см, діаметром днища – близько 15 см, а за діаметром льотка – 5 см. Пороги та жердинки перед входом не тільки незручні для пташиних лапок, але й приваблюють сорок, яким зручніше , за допомогою такої приставки перед льотком, розоряти чуже гніздо.

shpakivnya 10032024

Креслення шпаківень

Збираючись виготовити шпаківню для птахів з дерева, треба знайти потрібну рівновагу між його естетичною привабливістю для оточуючих і зручністю для пернатих мешканців рукотворного гнізда. Птахів залучають передусім умови функціональності та безпеки тимчасового житла. Для створення такого виробу необхідно визначити потрібні розміри шпаківні для шпаків і зробити приблизне креслення з позначенням основних параметрів.

Креслення шпаківні зі схилом до задньої стінки

Для виконання креслення шпаківні своїми руками знадобиться розрахунок 4-х сторін будиночка, днище та дах. Детальне креслення шпаківні з дошки, товщиною 2 см, складається з фасадної та задньої стінок, причому друга має бути коротшою, щоб утворився потрібний кут ската. Також знадобляться 2 боковини, верхня частина яких має бути зрізана під кутом. Дно виготовляється з 2-х деталей, верхня з яких виконує роль внутрішнього майданчика будиночка меншого розміру і кріпиться до нижньої. Завершує конструкцію, на кресленнях шпаківні своїми руками з розмірами, кришка, яка також може мати нижній майданчик по внутрішньому периметру, що полегшує складання будиночка і робить його міцнішим.

Креслення шпаківні з односхилим дахом

Зручний будиночок для сезонного гніздування птахів з дахом, нахиленим в одну із сторін, можна зробити у вигляді шпаківні своїми руками з дерева, якщо взяти для цього дошки листяних порід дерева. Для цього слід зробити малюнок-креслення шпаківні з 4-х вертикальних деталей, 2 з яких будуть спиляні під кутом, для утворення нахилу даху. Необхідно розрахувати дно та дах, які можна прибити на зібраний квадрат будиночка зверху та знизу. Односхилу покрівлю можна зробити і для дуплянки, видовбаної за допомогою інструментів з круглої колоди.

Креслення шпаківні з двосхилим дахом

Більш складним, але привабливим вважається будиночок для птахів, накритий двосхилим дахом. Такі вироби часто роблять на уроках праці в школі, а потім дарують зроблені своїми руками шпаківні до дитячого садка, де малюки можуть спостерігати за птахами. Ескізне креслення шпаківні з розмірами в даному випадку складається з дна, 2-х однакових боковин, 2-х фасадних частин з рівнобедреним кутом у верхній частині та 2-х схилів, які з’єднуються торцями, покриваючи всю конструкцію.

kreslenna spakivni 7

Галерея: креслення та схеми шпаківень

На представлених в інтернеті численних фото шпаківень, зроблених своїми руками, можна бачити, з якою любов’ю та старанням люди ставляться до спорудження будиночків для птахів. На деяких моделях є вирізані в дошці імітації вікон та дверей, на інших прироблено тин, зібраний з невеликих рейок. Любителі виготовлення шпаківень своїми руками з підручних матеріалів репрезентують будиночки у вигляді мініатюрних зрубів, з маленькими лавками в нижній частині, а також у вигляді бочок та інших предметів, які нагадує фантазія.

З чого зробити шпаківню?

Найкращим матеріалом для виготовлення шпаківні для птахів своїми руками досі залишається дерево листяних порід. Цей матеріал надійно захистить пернатих від дощу та холоду, зберігаючи всередині комфортну атмосферу.

Відповідні матеріали

Ідеальним варіантом для спорудження шпаківні своїми руками є дошка з деревини листяних порід, таких як вільха, береза, дуб, липа та осика. Декорувати готовий будиночок можна будь-яким кольором, головне, щоб вид шпаківні та різкий запах фарб не відлякував птахів.

Невідповідні матеріали

Деревина хвойних порід може стати небезпечною для птахів, оскільки виділення смолистих речовин у великій кількості склеюють пір’їнки. Деревно-стружкові матеріали на сонці виділяють запахи епоксидної смоли, а від опадів можуть просто розвалитися на дрібні частини.

Послідовність складання шпаківні

Ознайомившись із основними стандартами габаритів пташиного будиночка та дізнавшись, як птахи живуть у шпаківнях, можна приступати до роботи. Викресливши та вирізавши шаблони окремих деталей шпаківні, можна випиляти їх лобзиком, а потім зібрати. До початку складання конструкції слід намітити та висвердлити отвір для льотка, відповідно до проекту шпаківні, призначеної для певної породи птахів. Потім збирають корпус із вертикальних деталей у наступній послідовності: до переднього фасаду кріплять бічні стінки, а закінчують задником. Коли корпус готовий, можна монтувати дно та дах, який часто роблять знімним, на 4-х шурупах. Навесні, поки будиночок порожній, верх можна легко відкрутити і прибрати всередині.

poslidovnist zbirku 2

Де повісити?

Найкраще розмістити шпаківню на дереві, трохи нахиливши її вперед, щоб у неї не потрапляв дощ, а пташенята могли легко вибратися назовні. Орієнтувати льоток треба на теплі сторони світу, крім північних напрямків, інакше всередині буде холодно через відсутність сонячного світла та вітрів. Щоб пташенята були в безпеці, слід кріпити шпаківню, зроблену своїми руками, на висоті не менше 4-х метрів від землі. Якщо навколо будинку немає високих дерев, то можна зробити високу жердину, прикріпивши її до паркану або даху будинку, щоб на ньому розташувати декоративну шпаківню.

Як закріпити шпаківню?

Для надійного закріплення красивої шпаківні на дереві або стовпі, її треба повісити правильно, для цього до задньої стінки прикручують 2 вертикальні планки, щоб їх кінці виходили за межі дна та даху. При цьому важливо стежити, щоб гострі кінці цвяхів або шурупів не проходили крізь товщину дошки і не могли поранити птахів. За виходи планок шпаківню кріплять на дереві, примотуючи їх дротом або мотузкою.

Особливості встановлення шпаківні

Не можна прибивати будиночок до стовбурів дерев цвяхами, тому що це шкодить зеленим насадженням, а рясне виділення соку може зіпсувати шпаківню, зроблену своїми руками для птахів із дощок. Щоб захистити пташенят від хижаків, можна повісити штучне гніздо під дахом. Від хижих птахів можна оббити льоток бляхою, відмовитися від жердинки і зробити вхід, якомога вище від нижньої частини будиночка для шпаків.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!