Їжа являється основою життя будь-якої людини. Це джерело енергії, без якої існування не можливе. Організм людини потребує поповнення затраченої енергії незалежно від того виконує вона якусь роботу чи відпочиває. Тому слід приділяти велику увагу тому, щоб їжа була не тільки смачною, а ще й корисною.
З давніх часів українські страви відомі своїм розмаїттям та високими показниками смакових властивостей. Адже при їх створенні використовували не тільки велику кількість різних продуктів, а ще й застосовували різні способи кулінарної обробки. Наприклад, щоб приготувати справжній український та київський борщ потрібно використати не менше 20 найменувань продуктів, селянський, полтавський та зелений український – до 18, чернігівський – 16, борщ з карасями – 17 і т. д.
Для тих хто шукає рецепт холодного борща ми підібрали декілька основних варіантів приготування цієї страви в Україні .
Борщ роменський холодний
Роменський холодний борщ є частиною багатовікової культурної традиції України і відображає насичений смак і спадок цієї кухні. Даний борщ має приємний смак, збагачений нотками буряка, грибів та квасу. Овочі та квасоля додають унікальну палітру смаків цій страві.
Інгредієнти
- 2 л води;
- 250 г буряку;
- 300 г картоплі;
- 300 г капусти;
- 3 ст. ложки квасолі;
- 15 г сушених грибів;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 1 ст. ложка томатного пюре;
- З ст. ложки олії;
- 1 склянка бурякового квасу;
- 4 ст. ложки сметани;
- сіль, перець, цукор, лавровий лист, зелень – за смаком.
Спосіб приготування
Гриби промити, покласти в ємність з водою і варити до готовності. Після приготування, вийміть гриби з бульйону та наріжте їх соломкою. В киплячий бульйон покладіть нарізану соломкою капусту, а після того, як він закипить – обчищену нарізану картоплю. Варіть усе 10-15 хв. Потім додайте спечені, обчищені і нарізані соломкою буряки, зварену квасолю з відваром, пасеровані на олії моркву, ріпчасту або зелену цибулю з томатним пюре, підготовлені раніше гриби, пасероване борошно, розведене бульйоном, буряковий квас. Варіть 5-7 хв. Додайте в борщ сіль, цукор, перець, лавровий лист і остудіть його.
Подаючи на стіл, у тарілку з роменським борщем прийнято класти сметану та нарізану зелень петрушки або кропу.
Борщ селянський холодний
Селянський холодний борщ – це надзвичайно смачна та освіжаюча українська страва, яка вирізняється багатою сумішшю інгредієнтів. Цей борщ має солодкуватий смак завдяки додаванню в нього цукру та сухофруктів. Свіжі огірки надають страві освіжаючу хрустку складову. А яйця вносять в борщ білковий компонент і допомагають зробити їжу більш ситною.
Інгредієнти
- 2 л води;
- 400 г буряку;
- 400 г картоплі;
- 200 г свіжих огірків;
- 200 г сухофруктів;
- 2 яйця;
- 1½ ложки цукру;
- 4 ст. ложки сметани;
- 1 ст. ложка оцту;
- сіль і зелень – за смаком.
Спосіб приготування
Спечіть буряки. Обчистіть їх, наріжте соломкою, збризкайте оцтом і залиште постояти 2-3 год. Потім варіть буряки до готовності. Обчищену картоплю наріжте кубиками і варять до готовності. Переберіть, помийте і варіть до готовності в окремій посудині тушковані яблука, сливи та вишні. Відвари з картоплі й сухофруктів охолодіть, злийте в одну посудину і покладіть туди зварені раніше фрукти й картоплю, підготовлені зварені буряки, нарізані свіжі огірки, варені нарізані яйця. Додайте сіль і цукор за смаком.
Подаючи на стіл, у тарілку з селянським борщем прийнято класти сметану, нарізану зелену цибулю й зелень кропу.
Борщ холодний з щавлем
Холодний борщ з щавлем – це вишукана та освіжаюча страва з яскравим смаком. Щавель додає борщу освіжаючий кислуватий смак, який доповнюється сметаною і простоквашею, створюючи гармонійний баланс смаків. Спільно зі свіжими огірками і редискою створюється приємний аромат та солодкуватий смак страви.
Інгредієнти
- 150 г буряку;
- 300 г огірків;
- 100 г щавлю;
- ½ склянки сметани;
- 0,5 л простокваші;
- 16 редисок;
- 2 яйця;
- 4 ст. ложки нарізаної зеленої цибулі;
- сіль, цукор, кріп – за смаком.
Спосіб приготування
Переберіть, промийте і наріжте щавель. Покладіть його в окріп, зваріть і остудіть. Зварять буряки у шкірці. Обчистіть їх і наріжте соломкою. Покладіть у каструлю підготовлені щавель і буряки. Обчистіть та наріжте тонкими кружальцями свіжі огірки і також додайте їх у каструлю. Долийте простоквашу, додайте дрібно нарізану промиту редиску, зелену цибулю, кріп, сметану і заправте все це сіллю та цукром за смаком.
Подаючи на стіл, у тарілку покладіть половину крутого яйця, розрізаного на дві частини, і залийте його холодним борщем. Як правило, до борщу з щавлем подають варену картоплю.