УЗБЕЦЬКИЙ ПЛОВ - СМАКОТА І СИТІСТЬ

УЗБЕЦЬКИЙ ПЛОВ - СМАКОТА І СИТІСТЬ

Інгредієнти

500 грамів баранини (можна замінити іншим м’ясом, але тоді плов вже буде не зовсім узбецьким);
Баранячий жир і рослинна олія (за потреби);
500 грамів рису;
500 грамів моркви;
300 грамів цибулі;
Набір спецій для плову.

Спочатку нагріваємо казан і витоплюємо до шкварок шматочки баранячого жиру. Забираємо їх після цього з казану. Жиру має бути достатньо – приблизно 2-3 см. Якщо ні, можна додати рослинну олію, щоб мати вказаний обсяг.

А тепер настав час нарізаної кільцями цибулі, яку обсмажуємо її до злегка золотистого кольору. Цибуля має плавати повністю покрита жиром – інакше вона згорить. Тут треба не втратити момент і постійно стежити за смаженням цибулі.

Баранину додаємо у казан та продовжуємо обсмажувати цибулю разом з м’ясом. Плов готують також і з мяса яловичини або качки. Можна використовувати і курку, індичатину, кролика, але знову ж враховуємо її дієтичні властивості.

Отже, м’ясо з цибулею обсмажується. доки на ньому не  утворюється рум’яна шкірочка, а всередині м’ясо залишається ніжним.

Далі - овочі. Моркву ріжемо брусочками і робимо це вручну. Додаємо її в казан і продовжуємо обсмажувати все разом до напівготовності моркви.

Солимо м’ясо, додаємо спеції. Обов’язковою спецією в узбецькому плові є зіра (кумін), а ще – барбарис, гострий і солодкий перець. Доливаємо гарячу воду. Її має бути стільки, щоб вона покрила м’ясо.

В результаті у нас вийшов зірвак. Так по-узбецьки називається основа для плову – підлива. Додаємо в зірвак головку часнику, попередньо помивши його і видаливши верхні лусочки. Варимо зірвак на середньому вогні хвилин 30. Можна додати при необхідності ще гарячої води.

Перевіряємо на сіль. Зірвак повинен бути трохи пересоленим, так як частину солі потім візьме рис.

Підготуємо рис для узбецького плову. Для цього його треба попередньо залити гарячою підсоленою водою на 20 хв. А після цього промивати теплою водою до тих пір, поки вода не стане прозорою. Промивати рис треба обережно, щоб не пошкодити зернятка. Вони повинні залишатися цілими.

Тепер вкладаємо наш рис в казан, розрівнюємо. Додаємо гарячу воду з чайника. Наливаємо її обережно по краю казана. Можна використовувати для цього навіть лопатку. Завдання – щоб шар рису залишився непошкодженим. Води треба додати 1-1, 5 см зверху рису. Безумовно, це залежить від якості рису. Неякісний рис розвалюватиметься.

Тепер варимо плов при максимальній температурі до повного википання води на поверхні рису.

Обережно збираємо рис гіркою до центру. Робимо кілька дірочок зворотною стороною лопатки і накриваємо кришкою казан.

Через 20 хв можна перевірити плов. У дірочках при цьому повинна зникнути рідина. Якщо при цьому рис ще не зовсім м’який, то можна додати трохи гарячої води і продовжити готувати ще хвилин 7.

Вимикаємо газ і даємо плову постояти 20 хв. Після цього можна перемішати плов. Накриваємо кришкою, укутуємо і нехай постоїть ще півгодини.

Після цього дістаємо наше м’ясо і нарізаємо його невеликими шматочками.

Кладаємо в глибоку тарілку, потім додаємо зверху рис. Перевертаємо нашу тарілку на спеціальне блюдо – ляган. Зверху розміщуємо головку часнику.

Подають узбецький плов з зеленим чаєм і салатами зі свіжих овочів.

Календар свят

Травень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1
День праці
23
Вcесвітній день свободи друку (преси)
4
567
День радіо
8
День пам’яті та перемоги над нацизмом
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
Міжнародний день Червоного Хреста
9
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
1011
День матері
День Європи (міжнародний)
12
Всесвітній день медичних сестер
131415
Міжнародний день сімей
1617
Всесвітній день електрозв'язку тa інформаційного суспільства
День Європи (український)
День науки
18
День пам'ятi жертв політичних репресій
День молодіжних тa дитячих громадських організацій
Всеукраїнський день працівників культури
Усесвітній день пам'ятi людей, померлих від СНІДу
Міжнародний день музеїв
19
Міжнародний день боротьби iз гепатитами
20
День банківських працівників
Усесвітній день метролога
Всесвітній день лікаря-травматолога
21
Вcесвітній день культурної різноманітності в iм'я діалогу і розвитку
22
Міжнародний день біологічної різноманітності
23
Свято Героїв
24
День слов'янської писемності тa культури
25
День хіміка
День Києва
День філолога
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
26
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
27
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
28
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День прикордонника
29
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
Міжнародний день миротворців ООН
30
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День зварювальника
31
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День працівників видавництв, поліграфії тa книгорозповсюдження
Всесвітній день без тютюну
 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!