Торт "Спартак" - мрія дитинства. Він уміру вологий, у міру солодкий, та у міру кремовий, що робить цей десерт бажаним для дітей. Як приготувати смаколик, читайте далі.
Інгредієнти:
- Борошно - 400 г;
- Какао-порошок - 4 столові ложки;
- Цукор - 150 г;
- Вершкове масло - 100 г;
- Яйця - 2 штуки;
- Сода - 1 чайна ложка;
- Розпушувач - 1 чайна ложка;
- Мед - 4 столові ложки (має бути рідким).
- Молоко - 0,5 л;
- Яйця - 2 штуки;
- Цукор - 150 г;
- Ванільний цукор - 2 пачки;
- Борошно - 100 г;
- Вершкове масло - 200 г.
- Какао-порошок - 3 столові ложки;
- Цукор - 100 г;
- Молоко - 50 мл;
- Вершкове масло - 50 г.
Масло необхідно розм'якшити. При кімнатній температурі це займе 5-10 хвилин. Далі у миску, де будете готувати тісто, просійте борошно, какао-порошок та розпушувач і скрупульозно перемішайте.
Основа для коржів готова - відставте її на деякий час. Тепер час взяти другий важливий інгредієнт торту - мед. Влийте його у металеву миску чи каструлю, всипте цукор, покладіть масло й поставте все на водяну баню. Помішуйте, поки маса не стане однорідною. Наступний крок: збийте яйця, додайте в однорідну масу, всипте соду й все проваріть, помішуючи, протягом 10 хвилин.
Тісто на торт Спартак майже готове - додайте його заварну частину до сипучих інгредієнтів й спочатку місіть ложкою, а потім руками. Готове тісто має бути м'яким, але в жодому разі не має липнути до рук.
Розділіть тісто на вісім рівних частин. З кожної частини тіста вийде окремий корж. Дайте йому "відпочити" - 15 хвилин при кімнатній температурі та 15 хвилин - у холодильнику.
Тим часом приготуйте крем. Молоко перелийте в кастрюлю, додайте яйця, ванільний цукор, звичайний цукор та борошно і скрупульозно все перемішайте. Суміш поставте на водяну баню, постійно помішуйте, - вона буде готова тоді, коли загусне.
Використовувати заварну частину крему на торт Спартак можна буде лише тоді, коли вона повністю охолоне.
Коли заварна частина крему повністю охолоне, збийте масло - з нього має утворитися пишна повітряна маса. У масляну частину крему по одній столовій ложці додавайте заварну частину крему та все збивайте міксером. Крем має вдатися густим та повітряним.
Розпочнемо приготування. Якщо торт буде квадратним, то зробіть коржі такими ж, як листок паперу формату А4. Втім частіше їх розкатують круглої форми і викладають на пергаментний папір.
Перекладіть тісто на деко, а потім виделкою зробіть дірочки на всій його поверхні. Коржі потрібно випікати у духовці, розігрітій до 180 градусів. Час випікання коржів на сковороді - 5-8 хвилин.
Після цього беремося за шоколадну глазур: у металеву миску чи каструльку всипте цукор, какао-порошок, додайте молоко, перемішайте інгредієнти й поставте на середній вогонь. Доведіть масу до кипіння - не забувайте її постійно помішувати, і після закипання варіть протягом 2 хвилин.
У глазур на сковороді додайте масло, скрупульозно все перемішайте. Глазур можна буде використовувати, коли вона повністю охолоне.
Після того, як коржі повністю вистигти, треба щедро змастити їх кремом. Також обмажте кремом боки торта. На верхній корж вилийте глазур та розрівняйте її. Зробіть дрібну крихту з печива - подрібніть його за допомогою качалки. Присипте крихтою боки торта.
Торт "Спартак" має просочитися кремом, а тому поставте його у холодильник на годинку-другу.