Які продукти їсти взимку, щоб харчуватися збалансовано

Які продукти їсти взимку, щоб харчуватися збалансовано

Які варто продукти додавати до раціону. Головне правило сезонного харчування – улітку їмо «вершки», узимку – «корінці», тобто коренеплоди, яких у нас дуже багато взимку.
Це може бути морква, буряк, редька, селера, топінамбур, пастернак, петрушка, батат, цибуля, часник, хрін. Це все дуже дуже корисні для нашого кишківника продукти, а тому й для нашої імунної системи. Також класно пророщувати або просто купувати в магазині пророщену зелень. Спробуйте урізноманітнити раціон засушеними овочами, грибами та ягодами. А ще дуже класно додавати до страв в’ялені помідори.
Які фрукти обрати. Найкращі фрукти взимку – ті, які є звичними для наших широт у цей сезон. Це можуть бути яблука, айва, певні сорти груші. Також можна їсти заморожені фрукти та ягоди, наприклад, заморожену обліпиху. Не варто зловживати цитрусовими, яких ми звикли багато їсти взимку. Вони дисонують із потребами організму, оскільки більше охолоджують, ніж зігрівають, та не є локальними для нас. Звісно, це не означає, що потрібно взагалі не їсти мандарини чи апельсини, питання тільки в тому, щоб їх не було забагато в раціоні. Узимку найкраще обирати сезонні та локальні овочі, а не екзотичні для наших широт продукти. Окрім уже згаданих коренеплодів, раціон можна доповнити замороженими овочами. Якщо говорити про магазинні заморожені овочі, там зазвичай використовується шокове замороження, під час якої нутритивна цінність максимально зберігається у продукті. Обов’язково додайте ферментовані продукти: квашену капусту, огірки, помідори, кімчі. Також спробуйте мочені яблука, різноманітні кваси, ферментовані пророщені зерна, місо-супи. Щодо свіжих тепличних овочів, як-от огірки та помідори, які зараз можна придбати в супермаркеті, то вони залишаються хорошим джерелом клітковини. Не варто часто їсти їх узимку, тому що є запитання до їхньої якості й чистоти. Проте слід пам’ятати, що їжа має безліч різноманітних функцій, окрім користі, зокрема задоволення. Тому якщо посеред зими вам захотілося відтворити смак літа та з’їсти свіжий огірок або салат, не варто відмовляти собі в цьому задоволенні.
Також можна і потрібно змінити харчування взимку. Зазвичай у холодну пору нам більше хочеться жирної та калорійної їжі. Але зміна сезону не потребує радикальних змін у раціоні з точки зору калорійності чи пропорції білків, жирів і вуглеводів. До того ж усе залежить від конкретної ситуації та анамнезу людини (наприклад, якщо ви цілий день працюєте з дому, мало рухаєтеся й рідко виходите на вулицю, вам не треба їсти більше калорій узимку). Загалом бажання їсти жирну та більш калорійну їжу в холодну пору викликане потребою зігрітися. Але додаючи до раціону страви зі спеціями й теплі чаї, що зігрівають, можна мінімізувати потребу в надлишкових калоріях. Додавайте до їжі зігрівальні пряні спеції: це може бути імбир, куркума, карі, паприка, чилі. Гостра їжа не є шкідливою, а, навпаки, стимулює перетравлення їжі. Також перед основними стравами можна з’їдати шматочок імбиру, злегка збризнутий лимонним соком. До раціону варто включити теплі заспокійливі чаї – з ромашкою, шипшиною, імбиром. До таких чаїв можна додавати рослинне молоко та спеції, наприклад, кардамон, корицю, мускатний горіх, гвоздику, фенхель, аніс. Також зимовий раціон можна доповнити морсами з обліпихи чи журавлини з додаванням кориці, імбиру й невеликої кількості меду. Це напої, багаті антиоксидантами, нутрієнтами й вітаміном С. Узимку нам зазвичай хочеться пити менше води, ніж улітку, але рідина нам потрібна завжди. Сухе повітря та велика кількість теплого одягу пришвидшують імовірність зневоднення, тому не забувайте пити достатню кількість води. Краще теплу, кімнатної температури.
Загалом сама собою зміна температури на вулиці не потребує радикальних змін у їжі. Головне – дотримуватися правил здорового харчування, мати різноманітний і більш-менш звичний для вас раціон, той, який особисто для вас є комфортним і приносить задоволення, та споживати сезонні локальні продукти.
Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Ольга КРАТЕНКО

Календар свят

Травень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1
День праці
23
Вcесвітній день свободи друку (преси)
4
567
День радіо
8
День пам’яті та перемоги над нацизмом
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
Міжнародний день Червоного Хреста
9
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
1011
День матері
День Європи (міжнародний)
12
Всесвітній день медичних сестер
131415
Міжнародний день сімей
1617
Всесвітній день електрозв'язку тa інформаційного суспільства
День Європи (український)
День науки
18
День пам'ятi жертв політичних репресій
День молодіжних тa дитячих громадських організацій
Всеукраїнський день працівників культури
Усесвітній день пам'ятi людей, померлих від СНІДу
Міжнародний день музеїв
19
Міжнародний день боротьби iз гепатитами
20
День банківських працівників
Усесвітній день метролога
Всесвітній день лікаря-травматолога
21
Вcесвітній день культурної різноманітності в iм'я діалогу і розвитку
22
Міжнародний день біологічної різноманітності
23
Свято Героїв
24
День слов'янської писемності тa культури
25
День хіміка
День Києва
День філолога
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
26
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
27
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
28
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День прикордонника
29
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
Міжнародний день миротворців ООН
30
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День зварювальника
31
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День працівників видавництв, поліграфії тa книгорозповсюдження
Всесвітній день без тютюну
 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!