Зазвичай кріп використовують, як приправу або прикрасу до страв. Тому його споживають у мінімальних кількостях. Дослідження щодо користі свіжого кропу дуже обмежені. Більшість з них присвячені його екстракту.
Однак, вміст поживних речовин дозволяє розглянути потенційні переваги споживання кропу:
Антибактеріальний ефект. Ефірні олії в кропі мають антибактеріальну дію. Вони борються з потенційно шкідливими бактеріями: Klebsiella pneumoniae та Staphylococcus aureus.
Захист серцево-судинної системи. Флавоноїди, що містяться у кропі, захищають здоров’я серця завдяки своїм потужним антиоксидантним та протизапальним властивостям. Окрім того, дослідження на тваринах показали, що екстракт кропу знижує рівень холестерину та тригліцеридів. Однак результати дослідження на людях неоднозначні.
Покращення здоров'я кісток. Кріп містить кальцій та магній, які важливі для здоров'я кісток.
Зниження цукру в крові. Декілька досліджень на тваринах з діабетом показали значне покращення рівня цукру в крові під час споживання екстракту кропу натще. Але дослідження на людях обмежені.
Соус із кропу
Смачно буде з картоплею, до м'яса, риби, салатів.
Інгредієнти
200 г кропу
5 зубчиків часнику
80 г олії
1 ч. л. солі
Лимонний сік за смаком
Інструкція з приготування
Гілочки кропу промити під проточною водою, залишити на рушнику, щоб прибрати зайву вологість і дрібно нарізати.
Покласти кріп в ємність, вичавити часник.
Додати олію, лимонний сік, посолити і перемішати всі інгредієнти.
Отриману суміш подрібнити в блендері до однорідної маси.
Соус скласти в простерилізовані баночки і щільно закрити кришками.