Останні приготування до свята, роблять усі інші страви на Великдень, випікають паски, знову роблять крашанки. Складають, та прикрашають святковий кошик. Уже з вечора починаються служби в церкві. А самі витривалі повертаються додому тільки зранку.
Крашанки готуються в суботу тому, що яйця, пофарбовані в п'ятницю, швидко псуються, а, бувши зробленими в суботу, вони зберігаються протягом усіх свят.
Особливо клопітно жінкам у страсну суботу. Адже потрібно напекти пасок,приготувати смажене й варене їство, нафарбувати яєць і посвятити їх у церкві. Звечора біля храмів розпалювали вогнища, щоб ті, хто прийшов на всюношну, змогли зігрітися, почути цікаві казки і перекази. З цим вогнем пов'язана біблейська історія, згідно з якою, коли помирав розіп'ятий Христос, довкіл ватри разом з охороною сидів і Святий Петро.
Вважалося за велику честь для тих, хто прийшов на всюношну, не заснути.
Отже в суботу люди жили передчуттям великої радості — довгожданним очікуванням Великодня.