НАШАТИР – “ШВИДКА ДОПОМОГА” ДЛЯ РОСЛИН

НАШАТИР – “ШВИДКА ДОПОМОГА” ДЛЯ РОСЛИН

Нашатирний спирт, який продається в аптеках, є водним розчином аміаку.
Ця речовина відома усім городникам, які підживлюють рослини азотним добривом. Але не всі знають, що таке добриво на основі аміаку здатне не лише підвищувати врожайність, а й захищати рослини від шкідників. Хочу розповісти, як саме застосовувати нашатир на городі безпечно і з максимальною користю, повідомляє http://zorya.poltava.ua/

Дешеве добриво
Водний розчин аміаку – універсальне добриво, придатне для підживлення всіх сільськогосподарських культур. Нашатир доцільно застосовувати, коли листя в рослин бліднішає й стає тьмяним. Після внесення нашатирного спирту в грунт або обприскування розчином листків вони знову набувають яскраво-зеленого відтінку.
Позитивно впливаючи на рослини, розчин нашатирю при цьому не забруднює сільгосппродукцію і не підвищує в ній вміст нітратів. Томати, огірки, інші овочі беруть із нашатирного спирту стільки поживи, скільки потребують. Решту азоту грунтові бактерії перетворюють на нітрати, що їх рослини засвоять пізніше.
В аптеках нашатир продають як 10-відсотковий розчин, розфасований у скляні ємності по 10, 40 і 100 мл. Доступна ціна препарату дозволяє використовувати його на дачних ділянках.

Як застосовувати нашатирний спирт
Розчин нашатирю треба застосовувати відразу після приготування, бо аміак – доволі летюча речовина, що швидко випаровується. Рослини ним можна обробляти з обприскувача або лійки з дрібною насадкою. Найкраще для цього підходить похмурий день або надвечір’я.
Захист від мурах. Щоб позбутися садових мурашок, полийте мурашник розчином нашатирю (з розрахунку 100 мл на 1 л води). Можна обробити ним рослини, на яких цих комах дуже багато, щоб мурахи не повзали по їхніх гілках. Для цього 1 ст. л. препарату слід розчинити у 8 л води, дати настоятися півгодини під герметично накритою кришкою й обприскати листя та кору.
Проти дротяників, капустянок, морквяної мухи. Людина може майже не відчувати запаху нашатирю, сильно розведеного водою, а от для більшості комах цей запах є згубним. Так, після обробки нашатирним розчином з листя зникає тля, з грядки тікають дротяники й капустянки, гинуть личинки цибулевої й морквяної мух.
Для знищення попелиці у відрі води розведіть 50 мл нашатирю, додайте трохи натертого на тертці господарського мила (сприяє прилипанню розчину до листя), перемішайте й обприскайте рослини.
Для боротьби з грунтовими шкідниками поливайте рослини під корінь слабким розчином нашатирю (10 мл речовини на 10-літрове відро води). Така обробка найбільш ефективна на початку садово-городнього сезону. Зазвичай цього вистачає, щоб очистити ґрунт від дротяників і капустянки.
Цибулю ріпчасту і моркву обробляють нашатирним розчином у фазі 3–4 листочків
(10 мл речовини на велике відро води). Батун й інші зелені цибулі щорічно уражаються цибулевим довгоносиком – черв’ячком, який селиться всередині зеленого пір’я. Листя рослин, уражених цим паразитом, стає плямистим, втрачає силу, від чого різко зменшується врожайність. Позбутися довгоносика можна, якщо обприскати грядку нашатирним розчином (25 мл препарату на відро води).

Рятівник від садових комах-паразитів
Запах нашатирю не переносять й такі комахи, як гнус, комарі, оси, а також садові паразити. З його допомогою можна спробувати позбутися садових комах, у тім числі яблуневої плодожерки.
Для приготування робочого розчину слід змішати 1 ч. л. олії ялиці, 1 ч. л. йоду, половину 1 ч. л. борної кислоти, розведеної в 1/2 склянки окропу, 2 ст. л. березового дьогтю, 2 ст. л. нашатирю. Інгредієнти розведіть у відрі води – й можна застосовувати. Для обприскування дерев 200-грамову склянку робочого розчину додайте у відро води, добре розмішайте, залийте в обприскувач і обробіть усі рослини в саду в будь-який час, крім цвітіння. Термін очікування після обробки – тиждень.

Нашатирна підгодівля
Максимально допустима концентрація живильного розчину – 1 ч. л. нашатирю на
1 л води. Залийте розчин у лійку і зволожуйте ним грунт під томатами, квітами. Особливо радіють нашатирній підгодівлі цибуля й часник. Через два-три дні після поливу зелень набуде насиченого темно-зеленого відтінку.
Садові культури поливають розчином нашатирю в першій половині вегетації і на початку зав’язування плодів. Концентрація менша, ніж для овочевих культур, – на 10-літрове відро води 2 ст. л. нашатирного спирту.
Розчином на основі нашатирю можна обробляти й суницю садову, щоб захистити плантацію від довгоносиків і одночасно підживити азотом. До того ж на листі завдяки цьому не утворюватимуться плями (ознака грибкових інфекцій).
Суничну грядку обприскують двічі: вперше – на початку весни, в період формування зелених листяних розеток, удруге – перед початком цвітіння.
Перед обробкою суничну грядку необхідно розпушити і полити чистою водою. Приготування розчину – 40 мл нашатирю на 1 відро води. Під кожен кущик наливайте по 0,5 л робочого розчину. Суміш знищить довгоносиків, грибкові захворювання, личинок хруща. В результаті рослини матимуть здоровий вигляд і порадують рясним урожаєм.
Готуючи розчини для обробки городу чи саду на основі нашатирю, слід обов’язково працювати на свіжому повітрі й бажано – у респіраторі, щоб не обпекти дихальні шляхи їдкими випаровуваннями.

Валентин НЕСТЕРЕНКО
Городник

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!