ВИДНО ПТИЦЮ ПО ПОЛЬОТУ, А ЛЮДИНУ – ПО СПРАВАХ

golyb 24072020Віктор Петрович Гайдар – людина дуже особлива. Цікавий співрозмовник, голубівник, пасічник, мисливець. На його затишному подвір’ї, що знаходиться недалеко від річки затишно і красиво. Все тому, що господар, як і його половинка Лідія Володимирівна люблять природу, працю на землі.

Як зізнається сам – захоплення голубами, пасічництвом та мисливством у нього родом з дитинства. Хлопчаком розводив голубів-простячків, які часто-густо втікали від малого, і мріяв колись, коли виросте, мати породистих птахів. У родині ніхто голубами не займався. Прикладом був дядько Саша – пристрасний голубівник, який мав породистих голубів. Їх він отримував з Харкова, де мешкала сестра. Для села у Роменському районі це була диковинка.

golyb1 24072020Закінчивши школу, відслуживши в армії, і дещо поживши у Харкові, Віктор Петрович одружився і переїхав жити у Лубни. Придбав стару хату, яку згодом перебудував і вже тут повернувся до улюбленої справи. Тим більше, що по сусідству жили такі ж любителі голубів, як сам.

Розпочинав із голубів породи миколаївська. Сусід подарував першу пару голубів. Любив цю породу за високий політ, коли голуб здіймається високо-високо вгору, ледь видно на тлі синього-синього літнього неба чорну цятку і стоїть на місці, як вкопаний годину-дві, шість годин може стояти, ледь мріє, як жайворонок. Але близькість до природи накладає свій відбиток на голубівництво. Адже поблизу луки, дубові гаї, де гніздяться яструби – найбільші вороги голубів. Тож вибивають красенів. Довелося змінити свої пріоритети.

Завів голубів бойних порід. Ці піднімаються також високо в небо і перекидаються в ньому, б’ючи крилами (пам’ятаєте фільм «Любов і голуби» - там показані саме такі птахи). Як стверджує Віктор Петрович при цьому виляски крил чути, наче удар батога. У нього бойна птиця бакинська. Також розводить поштарів, павичевих голубів з розкішними павичевими хвостами. Останні – радше для краси.

golyb2 24072020А серце Віктора Петровича належить бакинцям. Їх він обожнює. Любить годинами спостерігати за їх польотом. Має у запасі десятки яскравих історій про голубів, їх можливості, мандри. Розповідає як неодноразово голуби від нових хазяїв поверталися додому. Та й сам кілька разів втрачав улюблених птахів.

Особливо пам’ятною лишилася історія про останнього миколаївця, що був у колекції. Подарував його другу-голубівнику в надії, що той злучить його з голубкою і поділиться пташенятами. Але не судилося. Прекрасний голуб, незважаючи нате, що було підрізане крило, поки освоїться на новому місці, якимось чином втік і поспішив додому. Віктор Петрович випадково побачив як він знесилений від перельоту, бо набив крила, оскільки летів на одному, каменем упав в районі вул.Олійниці і не повернувся ні додому, ні до нового господаря. Відшукати його так і не вдалося. Загинув. А був дуже хороший голуб.

Взагалі в Лубнах є дуже багато любителів голубів, які привозять кращі екземпляри з різних куточків України. розводять різні породи, дутиші, поштові голуби, м’ясного напрямку, спортивного, ті ж бойні птахи, миколаївці. Тож головна насолода для голубника – похвалитися вдало придбаним голубом, показати його у справі, коли птах піднімається у небо, а друзі роззявляють роти від захоплення, а потім намагаються перекупити, обміняти на своїх голубів, применшуючи їх якості. Тому у Віктора Петровича є і спеціальна література, і досвід. Адже птахи, як і будь-які живі істоти іноді хворіють, іноді отримують травми, особливо від хижих птахів. Згадує, як одного разу на прохання друзів випустив найкращого голуба з миколаївської породи. Той піднявся в небо і застиг на місці. Не встигли намилуватися, як згори на птаха накинувся яструб. Ударив один раз, потім підхопив його на льоту. Господар у відчаї не знав що робити, та й що тут зробиш, знаходячись на землі? Схопив голуба і – тільки його й бачили! Але, певно, хижак помилився у своїх розрахунках, бо вірний птах через кілька годин повернувся, закривавлений з вибитим крилом. Віктор Петрович не тямив себе від радості.

golyb3 24072020Взагалі спілкування з голубами багато дає для душі. Іноді доводиться підкупляти нові екземпляри. Ось і недавно придбав голубів, так званих іранців. Птахи чубаті, з чорним оперенням на голові і білосніжним тулубом та крильми.

Віктор Петрович частий учасник пташиних виставок, має багато нагород за кращих птахів. Тому хороший птах для нього – це мрія. При тому, що хороший голуб може коштувати від 700-1000 гривень пара і навіть до п’ятизначних цифр. Нині він не тримає багато голубів, по десятку-два кожної породи, щоб підтримувати створену за багато років, з 1977 року, відколи займається голубами.

Спілкуючись з заядлим голубником розумієш, яке це захоплення, і що воно не минає з роками, а лише посилюється. Таким є Віктор Петрович Гайдар – голубник, пасічник, мисливець і любитель живої природи. Адже вона – головна його любов!

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!