А ви маєте вдома кактуси? Цікаве захоплення і не тільки

Collageі 23042020 1Житель Запоріжжя Євген Ковтун має вдома близько 500 кактусів, але були часи, коли їхня кількість перевалила за 2 тисячі повідомляють Пологівські вісті.

Все розпочалося ще 18 років тому, коли Женя був маленьким хлопчиком. Він поїхав з мамою до Запоріжжя. Вони зайшли на базар і серед усіх товарів Женя побачив гарний кактус, який вмовив маму придбати. Однією з перших рослин, яка прикрасила підвіконня його дитячої кімнати, стала саме ця колюча рослина.

– Через пару років, у мене була вже ціла колекція кактусів, нею я дуже пишався. І ви знаєте, любов до цих колючок не пройшла навіть зі вступом у доросле життя, – розповідає Євген.

Зараз кактуси для чоловіка – це віддушина. Він на них не жалкує ні часу, ні сил, ні грошей. Адже результати своїх старань його неабияк радують.

Я заохотив і свого друга до цієї справи. Він також почав їх вирощувати у себе вдома. Але доступної нам площі стало мало і ми, кожен у себе вдома, почали будувати теплиці для кактусів. Я її зробив із підручних матеріалів. Довелося витратитися лише на плівку, – говорить Євген.

Всередині теплиці тих колючих вазонів не перерахувати: великі, малі, колючі, пухнасті. Колекціонер говорить, що щороку відкривають 1– 3 нових види кактусів, тому в жодному ботанічному саду чи у приватній колекції нема повного зібрання цих рослин.Collageі 23042020 5

Таке хобі, за словами Євгена, досить коштовне . Тому, аби заробити на новий вид, він розсаджує та продає ті, що вже має в колекції. Також обмінюється новинками з друзями по усій Україні.

– Зранку вийду з кавою, сідаю біля кактусів, аби були на рівні очей, дивлюся на те цвітіння, як роса на колючках збирається, – замріяно розповідає Євген. – То такий кайф, що не можу передати. Забуваєш про все на світі. Так посидиш і потім відчуваєш позитивний заряд енергії на цілий день, – ділиться емоціями чоловік.

Ще пологівець постійно підтримує зв’язок з такими ж кактусоводами, як і він сам. Постійно вивчає інформацію, пов’язану з ними, навіть допомагає розвивати сайт, де спілкуються любителі та професіонали. За можливості їздить на різноманітні форуми, надихається там та отримує нову інформацію.Collageі 23042020 3

У ярмарках Євген вже неодноразово також брав участь.

Дуже приємно, що багато людей підходять та цікавляться, ставлять питання щодо догляду за кактусами. Розвінчую пологівцям, у ході бесіди, чимало міфів пов’язаних з кактусами. Більшість людей думає, що кактуси й взимку необхідно поливати. Але це не так. Вони спокійно весь цей час можуть знаходитись без води. Їм навіть так краще. Я, наприклад, більшість своїх горщиків з кактусами взимку взагалі склав у ящик і поставив на полицю, а ось весною починаю за ними доглядати, – розповідає Євген.

Collageі 23042020 4Collageі 23042020 2

Якщо ви також надихнулися і вирішили придбати кактус, Євген підготував ТОП-5 корисних порад.

Порада №1

Як тільки купили кактус в магазині – пересадіть його. Очистіть максимально коріння від торфу. Після пересадки не можна поливати кактус протягом трьох днів, щоб коріння не гнило.

Порада №2       

Сонця багато не буває! Розташовуйте рослини на самому освітленому підвіконні. Південне вікно буде кращим варіантом. Хто живе у будинку, то як тільки нічні температури будуть вище нуля, то виносьте  їх на вулицю, під відкрите небо.

Порада №3

Грунт “бідніше” напитуйте гумусом, ніж для інших рослин. Наприклад: одна частина садової землі без перегною (або торф’яного магазинного ґрунту) і три частини піску. Розмір горщика, в середньому, повинен дорівнювати розміру кактуса.

Порада №4

Поливати потрібно в залежності від складу ґрунту і його висихання. Краще недолити, ніж перелити. Але це не означає, що кактуси потрібно поливати рідко. Влітку, при вищевказаному складі ґрунту, їх потрібно поливати як капусту.

Порада №5

Щоб кактуси цвіли, вони повинні «відпочивати» в листопаді-березні при зниженій температурі + 2, + 10 градусів. У цей період їх можна прибрати з підвіконня і поставити в будь-яке зручне місце. Сонце в цей період кактусам не потрібно. Також цей період стагнації “сплячки” кактуси не варто поливати! Є лише одна умова – щоб була достатня температура.

І, наостанок, міф про те, що кактуси потрібно ставити біля комп’ютера, про радіацію і негативну енергетику – це тільки казки та маркетинговий хід.

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!