Для українських сироварів літній сезон почався із загострення конкуренції на внутрішньому ринку: традиційні виробники сирних продуктів намагаються вийти в торгівлю зі справжніми сирами, зростає також пропозиція імпортного сиру, повідомляє ІНФАГРО.
В таких умовах доводиться стимулювати продажі зниженням цін, а до цього сировари не звикли, адже в період 2014-2018 років вони їх тільки піднімали. Зазначається, що зараз виробники вже віддають дистриб’юторам традиційні види сирів по 138-150 грн за кг.
Експортна ціна на сирний продукт впала до 2150-2250 USD за тонну. Багатьом виробникам такі ціни нецікаві, тому виробництво товару продовжує скорочуватися. За підрахунками, минулого місяця було вироблено лише 3,3 тис. тонн (за офіційними звітами підприємств взагалі тільки близько 2,5 тис. тонн), що в рази менше порівняно з квітневим показником 2018 року.
Навіть випуск справжніх сичужних сирів у квітні (порівняно з березнем) скоротився відсотків на п’ять, до рівня близько 6,4 тис. тонн. Найближчим часом випуск сирних продуктів ще скоротиться, та й сиру влітку будуть менше варити – продажі традиційно падають.