Лубенський борщ з галушками

Лубенський борщ з галушками

Борщ у Лубнах варять дуже особливий. Це борщ з галушками, якого немає ніде в Україні, тільки може, в Полтаві.

Інгредієнти:

м‘ясо свинини на кісточці – 300 г,

картопля – 300 г,

буряк (квашений)  – 2 шт,

цибуля – 1,5 шт,

часник – 1 шт

морква – 1 велика,

капуста білокачанна – 1 середня,

перець болгарський – 1 шт,

томатна паста – 120 г,

олія – 4 ст. ложки,

сало (старе) - 100 гр,

вершкове масло – 100 гр,

мед - 1 столова ложка,

кефір - чверть склянки,борошна - 2 склянки 

яйця - 2 штуки,

сметана, зелень петрушки та кропу, сіль, цукор, перець мелений, перець чорний горошок, лавровий лист.

 

Приготування:

Спочатку варять бульйон: для цього у холодну воду кладуть м’ясо на кісточці (краще за все реберця) нарізане шматочками.

Згодом додають нарізану цибулину, солять, кладуть лавровий лист, перець горошком та чекають доки м‘ясо звариться до напівготовності.

Після того додають  квашений буряк, нарізаний соломкою та нарізану  кубиками картоплю.

Приготування заправки, яка є основою смаку борщу: дрібно нарізати цибулю та перець болгарський, натерти моркву на грубій тертці.

Спочатку обсмажитина олії цибулю й моркву, потім додати нарізаний перець та присмачити шматочком вершкового масла. Смажити, постійно помішуючи.

Коли мясо і овочі будуть готові, у кастрюлю покласти насічену капусту і діждатися закипання.

Розвести томатну пасту бульйоном (краще звісно, взяти свіжі помідори і перетерти їх на тертку, тоді й бульйону додавати не потрібно)  та додати до смажених овочів на пательні. Накрити кришкою та довести до кипіння, після додати  мед та перець молотий.

Окремо підготуйте тісто на галушки. Вершкове масло розтопіть на сковороді. Яйця злегка збийте з 1/2 чайною ложкою солі. Борошно просійте, додайте збиті яйця, кефір та 2 столові ложки розтопленого масла. Тісто добре вимішайте, розкачайте і рвіть невеликими шматочками (не більшими за вишню - при приготуванні галушки збільшаться), кидаючи у страву. За 5–10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові) можна присмачити борщ затовченим салом.

Для цього візьміть старе добре просоліле сало, посічіть його з дрібно нарізаним часником (можна застосувати товкач і макітру) до однорідного стану. Додайте заправку, яку приготували раніше, в киплячий бульйон разом із затовченим салом, змішавши все і додавши зелень, коли борщ буде майже готовий.

При необхідності можна долити квас із буряків, якщо борщ занадто солодкий і додати цукор та сіль, якщо борщ надто кислий або несолоний. Все залежить від смаку.

 Перед подачею неодмінно в тарілку покласти ложку-дві сметани.

 

Календар свят

Липень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
День архітектури України
День слідчого
2
День податківця України
34
День судового експерта
56
День Військово-морських Сил Укpаїни
День військ ППО Збpойних Сил України
7
День пpацівника природно-заповідної справи
891011
Всесвітній день народонаселення
12
Всесвітній день бортпровідника
13
День рибалки
1415
День Української Державності
16
День бухгалтера
1718
Міжнародний день Нельсона Мандели
1920
День працівників металургійної тa гірничодобувної промисловості
2122232425
День системного адміністратора
2627
День флота України
День працівників торгівлі
28
День Української Державності
Міжнародний день боротьби iз вірусними гепатитами
День PR-спеціаліста
293031   

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!