Борщ у Лубнах варять дуже особливий. Це борщ з галушками, якого немає ніде в Україні, тільки може, в Полтаві.
Інгредієнти:
м‘ясо свинини на кісточці – 300 г,
картопля – 300 г,
буряк (квашений) – 2 шт,
цибуля – 1,5 шт,
часник – 1 шт
морква – 1 велика,
капуста білокачанна – 1 середня,
перець болгарський – 1 шт,
томатна паста – 120 г,
олія – 4 ст. ложки,
сало (старе) - 100 гр,
вершкове масло – 100 гр,
мед - 1 столова ложка,
кефір - чверть склянки,борошна - 2 склянки
яйця - 2 штуки,
сметана, зелень петрушки та кропу, сіль, цукор, перець мелений, перець чорний горошок, лавровий лист.
Приготування:
Спочатку варять бульйон: для цього у холодну воду кладуть м’ясо на кісточці (краще за все реберця) нарізане шматочками.
Згодом додають нарізану цибулину, солять, кладуть лавровий лист, перець горошком та чекають доки м‘ясо звариться до напівготовності.
Після того додають квашений буряк, нарізаний соломкою та нарізану кубиками картоплю.
Приготування заправки, яка є основою смаку борщу: дрібно нарізати цибулю та перець болгарський, натерти моркву на грубій тертці.
Спочатку обсмажитина олії цибулю й моркву, потім додати нарізаний перець та присмачити шматочком вершкового масла. Смажити, постійно помішуючи.
Коли мясо і овочі будуть готові, у кастрюлю покласти насічену капусту і діждатися закипання.
Розвести томатну пасту бульйоном (краще звісно, взяти свіжі помідори і перетерти їх на тертку, тоді й бульйону додавати не потрібно) та додати до смажених овочів на пательні. Накрити кришкою та довести до кипіння, після додати мед та перець молотий.
Окремо підготуйте тісто на галушки. Вершкове масло розтопіть на сковороді. Яйця злегка збийте з 1/2 чайною ложкою солі. Борошно просійте, додайте збиті яйця, кефір та 2 столові ложки розтопленого масла. Тісто добре вимішайте, розкачайте і рвіть невеликими шматочками (не більшими за вишню - при приготуванні галушки збільшаться), кидаючи у страву. За 5–10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові) можна присмачити борщ затовченим салом.
Для цього візьміть старе добре просоліле сало, посічіть його з дрібно нарізаним часником (можна застосувати товкач і макітру) до однорідного стану. Додайте заправку, яку приготували раніше, в киплячий бульйон разом із затовченим салом, змішавши все і додавши зелень, коли борщ буде майже готовий.
При необхідності можна долити квас із буряків, якщо борщ занадто солодкий і додати цукор та сіль, якщо борщ надто кислий або несолоний. Все залежить від смаку.
Перед подачею неодмінно в тарілку покласти ложку-дві сметани.