У Лубнах на базі Лубенської лікарні відбулося офіційне відкриття відділення реабілітації амбулаторного характеру дорослих та дітей

У Лубнах на базі Лубенської лікарні відбулося офіційне відкриття відділення реабілітації амбулаторного характеру дорослих та дітей

Як повідомила фізичний терапевт відділення Людмила Ткаченко ідею реабілітаційного центру розпочала розробляти директор Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лариса Сухопар. І ось вона втілилася в життя завдяки об’єднанню капіталовкладень держави і приватного бізнесу.

Місцем старту екскурсії відділенням став просторий хол, де міський голова Олександр Грицаєнко надав загальну інформацію про завдання, які міська влада буде вирішувати в царині реабілітації населення громади з введенням в експлуатацію об’єкта. А це не лише надання послуг амбулаторно, а й у майбутньому стаціонарно. Він наголосив на тому, що в умовах війни, активного ведення бойових дій такі реабілітаційні центри мають бути в кожній громаді і Лубни в цьому сенсі одні з перших, хто приділяє величезну увагу фізичній та соціальній реабілітації воїнів-захисників. За словами Олександра Петровича маємо щоденно до 50 осіб, яким лікарі реабілітаційного відділення надають індивідуальні послуги з відновлення рухових функцій верхніх і нижніх кінцівок, м’язів плечового поясу, поперекового відділу і т.д. після складних травм, в тому числі навіть травм хребта.
Головний лікар КП «ЛЛІЛ» ЛМР Лариса Сухопар наголосила на тому, що відділення уже ефективно працює, набрано високопрофесійний персонал, у складі якого є лікарі з відповідною освітою, сертифікатами на право проведення тих чи інших реабілітаційних процедур. Вона провела гостей кабінетами відділення реабілітації. Таким чином кожен з прибулих мав можливість переконатися на власні очі, що тут працюють дуже активно, задати питання як лікарям, так і пацієнтам медичного закладу.
А вони надали інформацію про те, що тут займаються і з дітьми, і з дорослими, і з військовими, і з внутрішньо переміщеними громадянами, себто різними категоріями населення.

Я думаю в майбутньому буде і стаціонар, – повідомила Лариса Іванівна. – Оскільки реабілітаційний центр – це нова структура, то його розбудова продовжується. На 2-му поверсі виділено площі, активно тривають роботи з облаштування стаціонару на 20 ліжок.
Фахівці-реабілітологи уже зараз працюють не лише безпосередньо у відділенні, а й допомагають пацієнтам в травматології, хірургії, навіть реанімації, неврологічному відділенні. На складних відділеннях надають послуги з фізичної терапії, ерготерапії, мінімально, тому що це гострий, підгострий період, а потім, коли людина виписується, коли її стан дозволяє амбулаторно проходити реабілітацію, пацієнти приходять на процедури амбулаторно. Лікар фізично-реабілітаційний медицини Валентина Бейцун складає план лікування кожного пацієнта індивідуально. А уже фізичні терапевти, ерготерапевти, логопеди (є у складі відділення реабілітації і такі фахівці), психіатри, масажисти втілюють його. Акцент робиться на індивідуальний підхід і активну реабілітацію.
Так гості оглянули кабінети ерготерапії, лікувальної фізкультури, механозал.
Механозал оснащений для виконання вправ на різні порушення. Тут сповідують Європейський підхід до медичної, і разом з тим соціальної реабілітації.
Як повідомив міський голова Олександр Грицаєнко, на облаштування відділення, закупівлю обладнання залучені кошти як народним депутатом України Анастасією Шептіфрац, так і Благодійного фонду «МХП – Громаді». Він сказав: «Дамо хід серйозний цьому відділенню, бо сподіваємося, що у 2024 році лікарня отримає пакет надання послуг, що буде оплачуватися МОЗ України.
А відтак Олександр Петрович вручив відповідну Подяку Благодійному фонду «МХП – Громаді» в особі керівника групи соціального розвитку «Північ» Благодійного Фонду «МХП – Громаді» Юлії Король. Вона в свою чергу наголосила:
– Дуже приємно, що ми маємо можливість робити добрі справи. Зокрема, такою доброю справою став проєкт відділення реабілітації. Це, на мою думку, найважливіший проєкт, тому що стаємо на крок ближчими до наших захисників, до людей яким ми зможемо допомогти не лише донатами, обладнанням, а ще й реабілітацією, яка на цей час є надзвичайно важливою.
Юлія Король подякувала воїнам за те, що вони роблять, а також побажала вдало пройти реабілітацію, добра і миру.rebilii 14122023 3
Радник в МХП та засновник ТОВ “Лубним’ясо” Андрій Науменко сказав:
– Єдине, що хочеться казати, – це дякую нашим героям. Бо найдорожче здоров’я і життя, які вони віддають за те, щоб у нас було життя. Тому бізнес має підтримувати і зберігати те, задля чого працює – робочі місця. Ми вкладаємо гроші в благодійність. Тому будемо робити справу, яку маємо робити, і не втомлюватимемося допомагати.
Саме на співпраці держави і приватного бізнесу зосередила увагу народний депутат Анастасія Шептіфрац, коли повідомила, що у процесі облаштування відділення з гемодіалізу вдалося за рахунок вільних площ втілити в життя ідею лікарів про відкриття в Лубнах відділення реабілітації. Ось тут і знадобилася підтримка Благодійного фонду «МХП – громаді». І вона надійшла вчасно.

Проєкт розпочинали більше 3 років тому, але так сталося, що сьогодні він особливо актуальний.

– У такий день політиків, представників бізнесу та й просто батьків, незважаючи ні на що, переповнюють гарні позитивні емоції. Кожен хоче бути хоч трішечки Святим Миколаєм, подарувати рідним і близьким диво. Таким дивом на рівні громади став реабілітаційне відділення, що офіційно відкрилося в цей день. Віднині воно є, воно працює. А я вкотре переконалася, що симбіоз державних коштів і коштів соціально відповідального бізнесу дає гарні результати.


А головне можливостям реабілітації на спеціальному обладнанні раділи воїни і волонтери, які лікуються після бойових травм. Так, волонтер Руслан Сімонов, який отримав поранення передпліччя під час поїздки у Херсон і нині знаходиться на реабілітації, розповів свою історію:
– 10 червня, перебуваючи з групою військових, капеланів, журналістів в м.Херсон, потрапив під обстріл, отримав важке поранення. Потім переніс 4 операції в м.Київ. Потребував відновлення функцій правої руки. Шукав, де можу це зробити. Відкриття відділення реабілітації в Лубнах, де працює група висококласних фахівців, збільшило шанси на повне видужання. В умовах повномасштабної війни – це дуже необхідно в кожному місті.

І тут же під наглядом лікарів продемонстрував вправи, які допомагають розробляти рухи передпліччя правої руки. Крім того тут є бігова доріжка, велосипед, пристрої для масажу ступнів, для відновлення функцій ходьби пацієнтів: сходинки і полога поверхня, пристрої для відновлення функцій після травми хребта і т.д. Тож принцип МХП: не втомлюватися допомагати – має практичне втілення у роботі Благодійного фонду «МХП – Громаді» і це чудово!

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!