в Лубенській громаді відновлюють  пам’ять українського народу

в Лубенській громаді відновлюють пам’ять українського народу

чергове засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади відбулося 25 жовтня. Голова комісії -   секретар міської ради Маргарита Комарова винесла на розгляд  низку важливих питань.

 

Першим  розглянули план заходів з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження етнографа і фольклориста, директора чоловічої гімназії у Лубнах в ХІХ ст. Матвія Номиса (Симонова). Управління культури і мистецтв разом з управлінням освіти виконавчого комітету  розробили просвітні та інформаційні заходи до цієї дати.  Оскільки могилу Матвія Номиса на теперішній території дитячого парку ім.О.Донченка знайти не вдалося (цвинтар по-варварськи було зруйновано на початку ХХ століття, то на виконкомі Лубенської міської ради ухвалили рішення про відкриття пам’ятного знаку, де будуть увічнені імена видатних лубенців, похованих там у ХVIII - на початку ХХ ст. Серед них чи не першим буде викарбуване ім’я Матвія Номиса. Планується також створення документального фільму про видатного земляка.
 
На виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» лубенською владою, а також керівниками підприємств, установ та організацій, кого це стосується, вжито радикальні заходи з усунення з публічного простору об’єктів, що включені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та переліку об’єктів культурної спадщини.
Так, заступник начальника управління культури і мистецтв Оксана Радченко інформувала, що  на «Пам’ятний знак в пам'ять робітників заводу», що перебуває в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України та «Пам’ятний знак - танк ЙС-2», що включено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, подано пакет документів в якому порушено питання вилучення пам’яток з Реєстрів до Департаменту культури і туризму Полтавської ОВА.
 syd 20102023
Вона також повідомила про усунення радянської символіки з адміністративних будівель, що не підпадають під дію пам’яткоохоронного законодавства. Зокрема підприємством-користувачем частково демонтована ліпнина на приміщенні за адресою вул. Верстатобудівників, 13/27. 19 жовтня демонтована радянська символіка на будівлі Лубенського міськрайонного суду. Листи до АТ «Укрзалізниця» та регіональної філії «Південна залізниця» з рекомендаціями прибрати радянську символіку з приміщення залізничного вокзалу м.Лубни направлені. У них вказана і дата до 25.12.2023 року.
На засіданні комісії розглядали й різні варіанти подальшої долі пам’ятного знаку 337-й стрілецькій дивізії.
komisiyaar 2112023
Член комісії, представник Інституту національної пам’яті Олег Пустовгар зазначив, що оскільки це знак на честь військового підрозділу радянської армії, варто або перенести до місця, де знаходяться інші пам’ятні знаки на честь учасників руху опору та вигнання нацистів періоду Другої світової війни або ж кардинально переозначити вказаний об’єкт. Єдиної думки поки-що не сформовано.
Члени комісії детально розглянули й можливі варіанти заміни барельєфів на пам’ятному знакові на честь 1000-річчя Лубен. Його автор, скульптор Анатолій Кущ, дав згоду на демонтаж окремих елементів пам’ятного знаку для подальшої переробки ним, не змінюючи композиційного рішення самого об’єкта. А це три верхні барельєфи, присвячені подіям жовтневого перевороту в Петрограді 1917 року, Перемозі над нацизмом у ІІ світовій війні та нашому сьогоденню.
Комісія підтримала пропозицію Маргарити Комарової провести спільне засідання архітектурно-містобудівної ради спільно з автором пам’ятника, регіональним представником інституту національної пам’яті у Полтавській області та членами комісії, істориками й краєзнавцями для напрацювання єдиної ідеї - як будуть виглядати барельєфи з урахуванням історичних смислів.
Іншим важливим моментом засідання комісії був розгляд питання про зміну назв вулиць 8 березня, Першотравнева, Тупікова, Черняховського, Щелканова в Лубнах. Пропонуються варіанти Першотравнева - перейменувати на вул.Євгена Чикаленка, 8 Березня - на вул. Сергія Шеелухіна, Тупікова - на Вячеслава Липинського, Черняховського - на вул.Світанкова, Щелканова - на вул. Андрія Жука.
На засіданні комісії затверджено перелік вулиць населених пунктів громади, які підлягають перейменуванню згідно Закону України.
Деякі назви вулиць міста і громади потребують роз’яснення Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.
Тож, готуються листи щодо роз’ֹяснення можливості існування в Лубнах назв вулиць на честь Петра Артеменка, Олеся Донченка, Ігоря Сікорського, Володимира Короленка, Олексія Бутовського, Антона Чехова.
 комісія продовжить  роботу після отримання необхідних матеріалів Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!