Танк СРСР у с.Вовчик, пам’ятники комунарівцям та учасникам встановлення радянської влади: у Лубнах обговорили хід деколонізації

Танк СРСР у с.Вовчик, пам’ятники комунарівцям та учасникам встановлення радянської влади: у Лубнах обговорили хід деколонізації

Під головуванням секретаря Лубенської міської ради Маргарити Комарової відбулося чергове засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади. Присутні обговорили питання усунення з публічного простору ворожих маркерів СРСР та затвердили перелік вулиць по місту Лубни, які буде перейменовано.

 

Спеціаліст Управління культури і мистецтв Лубенського міськвиконкому Валентина Яшна повідомила про підготовку документів для подання у Департамент культури і туризму щодо вилучення з Державного реєстру незаконної споруди біля адмінкорпусу ЛВЗ АТ «Мотор Січ». «Цей обєкт звеличує учасників встановлення радянської влади на території України. Зокрема на ньому зазначено гасло: «Комунаровцам, павшим в борьбе за Советскую власть». Використання та пропаганда символіки комунорежиму та російської імперської політики заборонені. Відповідно до пункту 4 частини першої статті 2 «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» під усунення з публічного простору підпадають зображення гасел і цитат, що прославляють російську імперську політику; пам’ятники, пам’ятні знаки та написи, що увічнюють історичні події, пов'язані із втіленням російської імперської політики; присвячені особам, які брали участь або сприяли реалізації імперської політики. Відповідно до п. 6 ст. 7 Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та органи місцевого самоврядування повинні здійснити демонтаж пам’ятних знаків, присвячених подіям, пов’язаним із встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті», - пояснив член комісії, представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар. Він взяв участь у засіданні в режимі відеоконференції.

tannk 23092023

Також з’ясувалася доля ще одного ворожого маркера, так званої «Братської могили партизан періоду громадянської війни» у селі Вовчик. Цей об’єкт теж звеличував колаборантів, які зрадили УНР, насаджуючи владу червоної росії.. Присутні були поінформовані про новації законодавства, зокрема зміст статті 5. п. 4 деколонізаційного Закону. У ній сказано: «За рішенням міської ради, військової адміністрації населеного пункту, військово-цивільної адміністрації населеного пункту пам’ятний знак, що символізує російську імперську політику, розташований на території місць поховання за межами кладовища, демонтується (переноситься) з публічного простору. У такому разі сільська, селищна, міська рада, військова адміністрація населеного пункту), на території якого розміщено відповідне місце почесного поховання за межами кладовища, визначає підрозділ, відповідальний за організацію перепоховання відповідно до закону, демонтажу (перенесення) з публічного простору». Прозвучала інформація: староста с. Вовчик О.М. Козловська запевнила про переміщення поховання колаборантів з центральної зони села, де споруджується спортивний майданчик, на місцевий цвинтар.

 Валентина Яшна проінформувала, що також готується пакет документів на вилучення з Державного реєстру пам’ятного знака «Танк ЙС – 2», який так само розташований у Вовчику. «Це символ мілітаризму СРСР. Відповідно до статті 2. Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» до символіки російської імперської політики належать «пам’ятні знаки, присвячені подіям Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки, Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки, Союзу Радянських Соціалістичних Республік»», - пояснив Олег Пустовгар.

Він також наголосив на необхідності усунення із задньої стіни стели пам’ятника тисячоліттю Лубен на Володимирському майдані міста елементів композиції монумента. Зокрема в межах ст.5.п.5 деколонізаційного закону потрібно демонтувати гасло мовою держави-агресора «Вся власть совєтам!» та барельєф звеличення Владіміра Лєніна - організатора агресії червоної Росії проти УНР. Валентина Яшна сповістила, що надійшов витяг із протоколу засідання обласної Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, де привернули увагу до Закону України про авторське право та суміжні права. Тож комісія звернеться до автора пам’ятника народного художника Анатолія Куща щодо письмового дозволу на демонтаж. Демонтовані барельєфи передадуть до Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького. Валентина Яшна проінформувала, що зараз готується облікова документація щодо усунення символіки СРСР із пам’ятника 337-ої стрілецької дивізії, зокрема створюється тендерна пропозиція на виготовлення проєктної документації.

337 va strlecka 23092023

Також комісія затвердила перелік вулиць і провулків Лубен 2-ої черги перейменувань. Нагадаємо, що торік рішенням 22-ої сесії 8-го скликання Лубенської міської ради у 1-ій черзі перейменовано 154 топоніми, які звеличували СРСР та державу-окупанта росію або їхніх діячів. Вирішено також підготувати офіційні звернення щодо низки неоднозначних назв вулиць з метою отримання роз’яснень від Експертної комісії УІНП.

Полтавський офіс УІНП

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!