СВІТЛИЙ ОБРАЗ НАУКОВИЦІ ЛІДІЇ ШЕЛУДЬКО У КНИЗІ

СВІТЛИЙ ОБРАЗ НАУКОВИЦІ ЛІДІЇ ШЕЛУДЬКО У КНИЗІ

У Лубенському краєзнавчому музеї ім.Г.Стелецького 20 вересня відбулася зустріч-спогад про знаного селекціонера Лубенського краю Лідію Шелудько "Хай світиться іі душа між нами". Науковиця, селекціонер, яка у Дослідній станціі лікарських рослин працювала довгий час, постає у книзі "Високі вітрила Лідіі Шелудько" як людина різнобічних інтересів.
 
Вступне слово зробила працівник музею Тетяна Сафронова. Вона передала естаферу модератору заходу науковому працівнику Дослідної станції лікарських рослин Лідії Глущенко, яка представила доцента Полтавського аграрного університету Віктора Самородова.
"Високі вітрила життя Лідії Шелудько" - книга, яку створив творчийиколектив у складі завідувача кафедри Полтавського аграрного університету, професора Сергія Поспєлова, науковців Дослідної станції лікарських рослин Людмили Глущенко та Наталії Куценко. Також у книзі є публікації лубенської краєзнавиці Тамари Дяченко, завідувачки відділом Ботанічного саду у Києві Світлани Клименко та інших. Саме видання - це  нерукотворний памятник самовідданій праці селекціонерки Лідії Шелудько.
До того ж 29 вересня виповнюється 100 років сортознавства в Україні. Тож книга, як то кажуть, на часі.  А колиска лікарського рослинництва - Лубенщина памятає свою землячку. Адже Лідія Шелудько переїхала працювати саме сюди, до Березоточі у 1961 році. І це не дивно, адже саме Лубенський край має давні традиції лікарського рослинництва і незабаром буде святкувати 400 років цієї галузі сільського господарства.
Учениця Лідії Шелудько - Наталія Куценко коротко згадала сортознавицю, та провела присутніх, серед яких студенти Луганськлого національного університету ім.Т.Г.Шевченка, її життєвим та науковим шляхом.
Народилася Лідія Опанасівна у Краснокутську в сім'і адвоката в 1937 році (Харківщина), але Полтавщина, Лубенщина стала для неі рідною. Сім'я часто переїздила. Тож навчалася майбутня сортознавиця вже у Лубнах. Згодом за наполягання батька вона вступила до Уманського сільськогосподарського інституту.
shellyd 20092023
Як уже згадувалося з 1961 року Лілія Шелудько працює у відділі селекції Долідноі станції лікарських рослин. Їй віддала 44 роки життя, яке було досить плідним. Відділ селекціі і насінництва став для неї рідним. Вівсюг луговий, подорожник широколистий були об'єктами її інтересів. Але практично відразу у наукових планах Лідії Опанасівни з'явилася м'ята перцева - любов усього її життя.
Селекціонер жваво цікавилася культурним життям, часто бувала на наукових конференціях, відвідала 17 країн, де цікавилася побутом, релігією, культурою тієї чи іншої країни і т.д. Вона була людиною багатогранною, дуже любила театр. Дві каденції була депутатом Лубенської ради.
Захистила дисертацію кандидата сільськогосподарських наук, мала науковий ступінь старшого наукового співробітника, який отримала у 1988 році. Маємо ще один ювілей. Нині минуло 100 років відколи почалися селекційні досліження м'яти перцевої. За цей час її досліджували 4 селекціонери - Микола Львов, Гнат Кучма, Лідія Шелудько та нині Наталія Куценко. До держреєстру завдяки Лідіі Шелудько занесено 7 сортів. Сорти "чорнолиста", "мама", "лебедина пісня", "згадка", "Посульська", "Лубенчанка", "Лідія" і т.д. досі є неперевершеними у сортознавстві і широко використовуються у промисловості. З них сорт Згадка - єдиний не занесений до українського держреєстру, але вирощується на великих площах у багатьох країнах світу. У доробку Лідії Шелудько - 2 монографії, багато публікацій.
Крім того науковиця займалася селекцією ромашки лікарської, подорожника широколистого є співавторкою окремих сортів цих видів. Нагороджена багатьма відзнаками та нагородами. Внесена до переліку видатних жінок України, входить до переліку жінок - вчених аграріїв ХХ століття.
shelyd 20092023
Людмила Глущенко поділилася спогадами про селекціонерку, яку знала особисто, та наголосила, що нема периферійноі науки. Є наука високих досягнень незалежно від того, де працює автор винаходів. Лідія Панасівна - єдина з Лубенських науковців, яка увічнила Лубенщину у назвах "Посульська м'ята", "Лубенчанка". І недарма. Адже вона обрала  об'єктом досліджень найулюбленішу в Україні після калини і верби трав'янисту рослину - м'яту перцеву.
Завідувач кафедри землеробства і агрохімії Полтавського аграрного університету, професор Сергій Поспєлов говорив про значні здобутки у сортознавстві  Полтавщини, де діє 4 станції лікарських рослин. Наголосив на тому, що Лідія Шелудько була всебічно розвиненою, активною людиною. Поділився книгами видання університету з бібліотеками міста.
Під кінець зустрічі виступила працівник Лубенського краєзнавчого музею ім.Г.Стеллецького Тамара Дяченко, яка згадала особу селекціонерки.
Насамкінець учасники заходу мали можливість у чаях продегустувати смакові якості сортів м'яти перцевої, які вивела Лідія Шелудько.
 

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!