Відбулося засідання комісії з увіковічнення пам'яті героїв ІІ Світової та сучасних воїнів

Відбулося засідання комісії з увіковічнення пам'яті героїв ІІ Світової та сучасних воїнів

12 вересня відбулося засідання Комісії з питань найменування та перейменування елементів середовища та інфраструктури,  увічнення пам’яті осіб та подій Лубенської територіальної громади.

Його вела  заступник голови комісії Маргарита Комарова.

Члени комісії розглянули питання про увіковічнення пам'яті на Алеї героїв Лубенщини повного кавалера ордена "Слави" ІІ Світової війни уродженця с.Тишки Дем'яна Трохимовича Штирі. Це дуже скромна людина героїчно боролася з нацизмом на полях битв, а після закінчення війни працювала теслею у місцевому колгоспі в с.Тишки. Подання здійснено головою Міжрайонної організації Ветерани АТО/ООС" Леонідом Шаблею.

Довідково: Дем'ян Штиря народився в с.Тишки 7 жовтня 1905 року. У вересні 1943 року був призваний до лав армії. 10 квітня в бою біля м.Коропець Тернопільщина почним вогнем з міномета накрив піхоту ворога, знищив до 30 гітлерівців,  12 квітня брав участь у відбитті контратак ворога, вразивши до 40 окупантів та кулеметну точку, а 15 квітня разом з товаришем зайняв оборону і знищив до 10 нацистів зі стрілецької зброї.

За що отримав орден Слави ІІІ ступеня.

Влітку 1944 при прориві оборони противника на Івано-Франківщині молодший сержант Дем'ян Штиря вивів з ладу дві вогневі точки ворога 21 липня, а 23 липня, ведучи точний вогонь, змусив ворога відійти, 31 липня при відбитті контратаки був поранений, але поля бою не залишив. За що отримав орден Слави ІІ ступеня.

Після повернення з госпіталю у листопаді 1944 Дем'ян Штиря накрив вогнем на березі р.Бодрог (Закарпаття) піхоту противника, знищив 10 осіб, 2 грудня, прикриваючи наступ наших військ, розбив 2 кулеметні точки та знищив машину з боєприпасами. За що нагороджений медаллю "За відвагу". На початку 1945 року у боях за деокупацію Чехословаччини та Польщі воїн 12 лютого 1945 року влучним вогнем при відбитті контратаки знищив 3 кулеметні точки гітлерівців, 13 лютого прямим влучанням зруйнував ворожий спостережний пункт та знищив 10 гітлерівців, за що отримав орден Слави І ступеня.

Повернувшись додому в с.Тишки працював теслею у місцевому колгоспі. Прожив довге життя. Помер 16 лютого 1970 року у віці 64 роки. Похований в с.Тишки. 

Комісія обговорила пропозицію і проголосувала за долучення портрета Дем'яна Штирі на Дошку героїв Лубенщини, але вже після того, як вона буде перенесена згідно плану реконструкції меморіального комплексу на Площу Слави в Лубнах.

komisiya 12092023

Другим питанням розглянули подання старости Вищебулатецького старостату про увіковічнення памяті воїна Руслана Легуші. Члени комісії нагадали про рішення не перейменовувати вулиці до закінчення війни. А також викликало нерозуміння більшості про перейменування вул.Шевченка та вул. Руслана Легуші. Комісія вирішила рекомендувати знайти більш нейтральну назву вулиці села Вищий Булатець для перейменування.

Третім питанням розглянули подання дружини загиблого героя Сергія Матвієнка про вшанування памяті воїна встановленням на багатоквартирному будинку, де він мешкав меморіальної дошки. У процесі обговорення виникла думка про вшанування Сергія Матвієнка, як випускника школи №1, а разом з тим і 8 інших загшиблих героїв з цього навчального закладу меморіальними дошками на стінах школи. Втім думки розділилися. Частина членів комісії схилялися до того, щоб встановити меморіальну дошку на будинку. Тим більше, що під поданням залишили підписи понад 80 мешканців цього будинку. Втім у останочному рішенні вразхували обидві пропозиції з поясненням того, що попередні дошки героям встановлювалися за рахунок благодійників, а не кошти міської влади. Тож запропоновано підписантам зібрати кошти для виготовлення і встановлення дошки Сергію Матвієнку на будинку або зачекати закінчення війни та встановити на школі дошки всім її загиблим героям-випускникам коштом громади. 

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!