У Лубнах прибрали з публічного простору споруду звеличення трубадура росіян Пушкіна

У Лубнах прибрали з публічного простору споруду звеличення трубадура росіян Пушкіна

 На виконання Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та з ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) у Лубнах демонтували російсько-імперський маркер, що звеличував трубадура Російської імперії Алєксандра Пушкіна.

 

Як повідомила секретар Лубенської міської ради Маргарита Комарова, демонтаж провели комунальні служби громади з метою виконання колегіального рішення тридцятої сесії восьмого скликання Лубенської міської ради «Про організаційно-правові заходи щодо усунення/переміщення об’єкту – пам’ятного знаку російському Олександру Пушкіну з публічного простору м. Лубни». У цьому документі сказано, що знак О.Пушкіну є символом, що відображає імперські російські історичні наративи. За словами Комарової, цей об’єкт демонтувало Управління житлово-комунального господарства Лубенської міської ради. «Комунальники російський імперський маркер перемістили з публічного простору м. Лубни на тимчасове зберігання до території місцевого комунального житлово-експлуатаційного управління», - сповістила посадовиця.

pyyshkin

«Депушкінізація Полтавщини завершується. Це остання споруда звеличення Пушкіна у Полтавській області, торік і цьогоріч подібні демонтовано у Кременчуці, селі Біленченківка Гадяцької громади та в обласному центрі. Попереду -  перейменування вулиці Пушкіна у Полтаві та ще 17 громадах області. Донедавна на Полтавщині налічувалося 120 об’єктів топонімії, але більшість перейменували після повномасштабного вторгнення росіян-пушкіністів. У часи СРСР комуністичні й імперські ідеологи нахабно маркували/брендували Лубни як «пушкінське місто». Так сталося тому, що у Лубнах провела дитинство і юність російська дворянка Анна Керн, відома як одна із багатьох коханок Пушкіна. Попри написаний вірш-присвяту Анні Керн, Пушкін заніс свою коханку лише до другої частини свого «Дон-жуанського списку», а в епістолярії іронічно і зневажливо називав «вавилонською блудницею»… 

pyshkinna

Втім, набагато важливіші інші знання - за межами любовної лірики. Ідеологія російського імперського шовінізму пронизує  твори Пушкіна. У поемі «Полтава» презирливо, навіть вороже поставився до видатного українського гетьмана Івана Мазепи. Придушення визвольних устремлінь польського народу оспівав у вірші «Бородинская годовщина» з нагоди загарбання росією Варшави та річниці битви під Бородіним.

pyshhkin

Брав участь у війнах росії проти проти народів Кавказу. Ці факти на основі листування поета з російськими військовими діячами Єрмоловим і Паскевичем дослідила професорка, польсько-американська літературознавиця Єва Томпсон у своїй відомій книзі «Трубадури імперії». Пушкін прославляв загарбницьку Кавказьку війну 1812 року та російського генерала Пєтра Котлярєвського, який очолював російські війська під час завоювання. А вірш «Клеветникам России»  використовує армія Путіна-Шойгу для виправдання війни проти України», - розповів представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. 

Полтавський офіс УІНП

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!