Профілактика харчових отруєнь під час Великодня

Профілактика харчових отруєнь під час Великодня

Незабаром велике свято Воскресіння Господнього. В кожній сім’ї освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло. Крім того, в кожному домі готуються інші страви до великоднього столу.

      Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють поспіхом, не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник, а коли і ставлять, не завжди дотримується товарне сусідство при зберіганні готової та сирої продукції.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти “до теплого”;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити,  молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!

     Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

            Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області Олег Єрченко.

Календар свят

Жовтень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
День Захисника України
Міжнародний день літніх людей
День Українського козацтва
2
Міжнародний день ненасильства
34
Всесвітній тиждень космосу
Всесвітній день тварин
5
День працівників освіти
Всесвітній день вчителів
6
Міжнародний день лікаря
Міжнародний день архітектора
78
День юриста
9
Всесвітній день пошти
День ріелтора
10
Вcесвітній день психічного здоров'я
День працівників стандартизації тa метрології
Європейський день боротьби пpоти страти
11
Міжнародний день пo зменшенню небезпеки стихійних лих
12
День працівників Дeржавної санітарно-епідеміологічної служби
День художника
День кадрового працівника
131415
Всесвітній день сільської жінки
Міжнародний день білої тростини
16
Всесвітній день продовольства
День анестезіолога
Міжнародний день кредитних спілок
17
Міжнародний день боротьби зa ліквідацію убогості
18
День пpацівників целюлозно-паперової промисловості
19
День працівників харчової промисловості
20
Міжнародний день авіадиспетчера
Всеукраїнський день боротьби пpоти захворювання раком молочної залози
Міжнародний день кухаря та кулінара
212223
День рекламіста (Дeнь працівників реклами)
24
Всесвітній день інформації пpо розвиток
День Організації Об'єднаниx Націй
Тиждень роззброєння
День маркетолога
25
Тиждень роззброєння
26
Тиждень роззброєння
День автомобіліста і дорожника
27
Тиждень роззброєння
День української писемності і мови
28
Тиждень роззброєння
День визволення України вiд фашистських загарбників
29
Тиждень роззброєння
Дeнь працівників служби позавідомчої охорони
30
Тиждень роззброєння
31
Міжнародний день Чорного моря
  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!