Профілактика харчових отруєнь під час Великодня

Профілактика харчових отруєнь під час Великодня

Незабаром велике свято Воскресіння Господнього. В кожній сім’ї освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло. Крім того, в кожному домі готуються інші страви до великоднього столу.

      Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють поспіхом, не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник, а коли і ставлять, не завжди дотримується товарне сусідство при зберіганні готової та сирої продукції.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти “до теплого”;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити,  молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!

     Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

            Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області Олег Єрченко.

Календар свят

Травень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1
День праці
23
Вcесвітній день свободи друку (преси)
4
567
День радіо
8
День пам’яті та перемоги над нацизмом
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
Міжнародний день Червоного Хреста
9
День пам'яті тa примирення, присвячений пам'ятi жертв Другої Світової війни
1011
День матері
День Європи (міжнародний)
12
Всесвітній день медичних сестер
131415
Міжнародний день сімей
1617
Всесвітній день електрозв'язку тa інформаційного суспільства
День Європи (український)
День науки
18
День пам'ятi жертв політичних репресій
День молодіжних тa дитячих громадських організацій
Всеукраїнський день працівників культури
Усесвітній день пам'ятi людей, померлих від СНІДу
Міжнародний день музеїв
19
Міжнародний день боротьби iз гепатитами
20
День банківських працівників
Усесвітній день метролога
Всесвітній день лікаря-травматолога
21
Вcесвітній день культурної різноманітності в iм'я діалогу і розвитку
22
Міжнародний день біологічної різноманітності
23
Свято Героїв
24
День слов'янської писемності тa культури
25
День хіміка
День Києва
День філолога
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
26
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
27
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
28
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День прикордонника
29
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
Міжнародний день миротворців ООН
30
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День зварювальника
31
Тиждень солідарності з народами неcамокерованих територій
День працівників видавництв, поліграфії тa книгорозповсюдження
Всесвітній день без тютюну
 

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!