2 ЛЮТОГО - ДЕНЬ БАБАКА. ЗВІДКИ ПОХОДИТЬ ЦЯ ТРАДИЦІЯ

2 ЛЮТОГО - ДЕНЬ БАБАКА. ЗВІДКИ ПОХОДИТЬ ЦЯ ТРАДИЦІЯ

Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин (птахів, звірів, плазунів, риб, земноводних) притаманне язичницьким культурам багатьох народів світу. Все це переросло у прикмети на зразок "якщо ворони ховаються в гілля - буде снігопад і т.д. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Іще в Римській імперії 2 лютого, наприклад,  відзначали День Їжака. Древні римляни будували також метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. У Німеччині роль їжака відігравав борсук.

Саме вихідці з берегів Рейну  завезли цю традицію до США  (зокрема, до штату ПЕНСИЛЬВАНІЯ). Але роль "головного метеоролога"  в Америці перейшла до бабака, бо їжаки та борсуки там не дуже поширені.

Римський звичай визначати  погоду на початку лютого також перейшов у християнські традиції, адже 2 лютого за Григоріансмьким календарем  святкують Стрітення Господнє. Саме тоді західноєвропейці святкують «День свічок». Згідно з прикметою, якщо 2 лютого погода була ясною і сонячною, друга половина зими буде холодною. Цього дня освячені в церкві свічки роздавали людям, щоби ті захищалися від зими. До речі, християни східного обряду того ж календарного дня, але за старим стилем (тобто на Стрітення) теж святять свічки.

Перша згадка про День Бабака датована 1841 роком. Офіційним святом цей день став 1886 року. Бабаку дали ім'я "Великий Філ — провидець із провидців, мудрець із мудреців, пророк із пророків». Щороку зранку 2 лютого  в Панксатоні збираються тисячі глядачів і чекають, яку погоду провістить Філ цього разу. Рівно о 7:25 Філа витягають із нори, і він робить свій прогноз.

Суть традиції полягає у спостереженні за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори — отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори — отже, йде рання весна. Це пов'язано з повір'ями, що побутують у США і які пояснюють суть ворожіння на погоду: шотландське «Якщо День Стрітення сяючий і чистий, то буде дві зими на рік» та німецьке «Якщо бабак бачить свою тінь, то зима триватиме ще 6 тижнів».

Згідно зі статистикою, передбачення Філа неправильні. Починаючи з 1886  року, свідки записують, чи побачив Філ свою тінь, але прогноз бабака збувся лише в 39 % випадків.

День бабака в Україні

Відповідно до українських традицій бабак прокидався від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Він виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення. І ховрашок, кажуть, перевертається на інший бік. Отож люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути той посвист.

В Україні «діяли» два бабаки-«метеорологи» — слобожанський  Тимко (живе на біостанції Харківського національного університетуім.В.Каразина) і галицький  Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). В 2012 році Тимко пішов на «пенсію» за віком та його підмінив Тимко II, галицького Мишка в 2016 році змінила бабачиха Маруся.

Попри випадковість прогнозів бабаків-метеорологів, популярність цього свята з кожним роком зростає.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!