6 ЖОВТНЯ  - ЗАЧАТТЯ ІОАННА ПРЕДТЕЧІ

6 ЖОВТНЯ - ЗАЧАТТЯ ІОАННА ПРЕДТЕЧІ

Зачаття Іоанна Предтечі - свято на честь зачаття пророка Іоанна Предтечі, названого також Хрестителем. Цьогоріч його відзначають 6 жовтня.
На службі читають Євангелія від Луки і послання до Галатів.

Історія свята
У Палестині жили праведні священик Захарія і його дружина Єлисавета. Вони дотримувалися наказів Господа, але були бездітні. Одного разу, коли Захарія був відправився в храм Єрусалимський, він побачив ангела Божого, який стояв праворуч кадильного жертовника.
"Не бійся, Захарія, твоя молитва вислухана, дружина твоя, Єлисавета породить тобі сина, і назвеш його Іоан", - сказав Ангел.
Але Захарія не повірив його і був покараний німотою. Коли пророцтво виповнилося і Єлисавета народила Предтечу і Хрестителя Господнього Іоанна, Захарія знову зміг говорити.

що відбувалося в цей день

105 до н. е. • У битві біля Араузіоні римська армія під керівництвом проконсула Квінта Сервілія Цепіона і консула Гнея Маллія Максима зазнала нищівної поразки від германців, які просувалися вглиб римської території. Причиною поразки стала відмова Цепіона підкорятися консулу. За фатальні помилки, в результаті яких загинуло до 120 тисяч римлян, Цепіон позбавлений римського громадянства, його майно конфісковано, а сам був оштрафований на 15 тис. талантів золота і відправлений на заслання в малоазійську Смірну з ізоляцією від друзів і сім'ї.

69 до н. е. • Незважаючи на багатократну перевагу, армія Тиграна II Великого була розбита військами римського консула Луція Ліцинія Лукулла, які захопили і рограбували столицю Великої Вірменії. Поразка під Тигранакертом мала вирішальне значення для долі Вірменії, яка втратила практично всі свої завоювання останніх десятиліть і була змушена підписати з Римом мирний договір.

23 • В результаті повстання "Червоних брів" повалено і вбито у власному палаці 68-річного імператора Ван Мана, засновника китайської династії Сінь, котрий в 9 році прийшов да влади в результі заколоту проти імператриці з династії Хань. Ван Ман ввів державну монополію на чеканку монети, торгівлю вином, сіллю, залізом, намагався провести земельну реформу і заборонити продаж землі та рабів, що й спричинило в країні повстання. Через два роки принц Лю Сю відновив владу династії Хань і заснував нову столицю держави в Лояні.

 

1421 • У ході Столітньої війни англійські війська оточили місто Мо на Марні, звідки французи здійснював набіги на Париж і околиці. Його взяття через сім місяців стало останнім успіхом Генріха V Ланкастера, який невдовзі помер, так і не зійшовши на престол Франції.

1536 • За наказом Імператора Священної Римської імперії за звинуваченням у єресі у Вільворді (Франція) на вогнищі спалено Вільяма Тіндейла, англійського релігійного реформатора, першого перекладача Нового Заповіту на англійську.

 

1648 • Після перемоги над польською армією у битві під Пилявцями, українсько-татарське військо під керівництвом Богдана Хмельницького взяло в облогу Львів. Маючи достатньо війська, щоб захопити місто, Хмельницький, однак, відмовився штурмувати його, обмежишись грошовим викупом.

1889 • У Парижі вперше відкрилося кабаре «Мулен Руж». Жозеф Оллер і Шарль Зідлер приурочили його відкриття до початку Всесвітньої вистаки і завершенню будівництва Ейфелевої вежі.

1911 • Між Японією і Каліфорнією здійснено сеанс першого трансатлантичного радіозв'язку — з японського військового корабля було передане повідомлення, прийняте на відстані більше 9 тисяч кілометрів у Сан-Франциско.

1927 • В Нью-Йорку компанія «Ворнер Бразерз» провела прем'єру першого звукового фільму «Співак джазу» з Елом Джонсоном у головній ролі. Стрічка не була озвучена повністю в сучасному розумінні цього слова, а являла собою комбінацію "німих" і синхронно озвучених діалогових сцен.

1938 • У Жиліні відбулась зустріч представників Словацької Народної, Аграрної, Націонал-соціалістичної, Ремісничої і Народної партій, на якій було прийнято рішення проголосити незалежність Словаччини і передати владу в країні уряду на чолі з Йозефом Тисо. 18 грудня відбулись перші вибори до словацького парламенту.

 
Новітня історія
 

1942 • Американець Честер Флойд Карлсон отримав патент на ксерографічний процес створення електростатичних копій. На своєму винаході Карлсон заробив понад 150 мільйонів доларів, 100 з яких він віддав на благодійницькі цілі.

1948 • У столиці Туркменистану Ашхабаді стався землетрус силою 9 балів за шкалою Ріхтера, кількість жертв котрого становить близько 100 тисяч чоловік.

1960 • У Нью-Йорку відбулась прем'єра фільму «Спартак» Стенлі Кубрика з Кірком Дуґласом, Лоуренсом Олів'є, Пітером Устиновим в головних ролях. Фільм отримав чотири премії «Оскар» і чотири премії «Золотий глобус».

1973 •  В день єврейського свята Йом кіпур (Судний день), Єгипет і Сирія напали на Ізраїль з метою повернути захоплені ним у Шестиденній війні 1967 року арабські території — заставши ізраїльтян зненацька, єгипетські війська зайняли практично весь Синайський півострів, а сирійці — Голанські висоти. Це була четверта арабо-ізраїльська війна за попередні 25 років. Завдяки зусилям ООН Війна Судного дня закінчилась 25 жовтня, коли Ізраїль повністю відновив контроль над спірними територіями.

1975 • Після повторної перемоги над німецькою «Баварією» з рахунком 2-0 (перший матч закінчився виграшем киян 1-0) київське «Динамо» виграло європейський Суперкубок з футболу. Всі 3 голи у цих іграх провів Олег Блохін, якого у кінці року «Франс Футбол» визнав найкращим футболістом Європи і вручив «Золотий м'яч».

1981 • Під час військового параду столиці Єгипту в Каїрі з нагоди 10-ї війни Судного дня група мусульманських екстремістів на чолі з лейтенантом Халедом ель-Ісламбулі вчинила замах на Анвара Садата — під час маршу елітарних частин троє військових вискочило з джипа, що проїжджав повз урядову трибуну, і відкрила по ній вогонь та закидала гранатами. 62-річний Садат був чотири рази поранений і помер через дві години. Країну очолив віце-президент Єгипту Хосні Мубарак, котрий сидів поруч з Садатом, але вцілів під час нападу.

1988 • За підсумками проведеного напередодні референдуму, генерал Аугусто Піночет не отримав згоду чилійців на перебування при владі протягом ще одного восьмирічного терміну. Однак він залишався президентом Чилі до 1990 року, коли завершився його попередній термін.

1989 • Королева Великої Британії призначила генерал-губернатором Канади канадського українця Рея Гнатишина, вихідця з Буковини.

що не можна робити в цей день
У цей день не можна лаятися і лихословити. Займатися роботою теж не варто.

 

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!