ПЕРЕМОГА КУЄТЬСЯ В ТИЛУ

ПЕРЕМОГА КУЄТЬСЯ В ТИЛУ

Сьогодні, коли «Україна в огні» не можна стояти осторонь допомоги фронту. Багато людей знайшли себе у щоденній роботі, спрямованій на підтримку і допомогу Збройним силам України. Вона може полягати не лише в збиранні коштів, закупівлі необхідного спорядження, медикаментів, обладнання і т.д., а й у волонтерській допомозі, спрямованій на прості, здавалось би, речі – виготовлення супових або борщових наборів для ЗСУ.

Це – один з численних напрямків роботи Благодійного фонду «Мелек», де задіяні десятки людей. В чому він полягає, та як можна до нього долучитися кореспондент газети "Лубенщина" поцікавився в однієї з ангелів Благодійного Фонду «Мелек» Світлани Іванової. Інтервю опуцбліковане у номері 12 серпня 2022 року.

- Як виникла ідея робити продуктові набори для фронту?

- Всі волонтери діляться тим, що мають. Львівські волонтери перед пасхальними святами відгукнулися на наше звернення у Фейсбук поділитися продуктами харчування і надіслали нам  передачу.  Їхні Зубки, а це так називається суповий набір для швидкого приготування, виготовлений із висушених овочів з додаванням макаронних виробів дуже сподобався нашим хлопцям на фронті. Вони замовили ще. Так зародилася ідея виготовляти не лише супові, а й борщові набори для швидкого приготування із сушених овочів.  

Чому б і в Лубнах не зробити свою кухню? – подумали ми і взялися за цю справу. Тим більше, що живемо на благодатній землі, маємо гарні урожаї. Довелося спочатку всебічно вивчити це питання. Як сушаться овочі, при якій температурі, що для цього потрібно, яке має бути пакування і т.д. Словом, підійшли до цієї справи з усією відповідальністю. Меценати подарували нам кілька сушарок, у декого були власні сушильні шафки. Зявилися  люди, які зголосилися нам допомагати у цій справі.  Так поступово налагодив роботу цілий сушильний цех, який не має власної адреси, бо кожен сушить той чи інший продукт вдома, і лише на завершальній стадії все фасується і пакується в одному місці. 

- Що потрібно мати щоб виготовляти ось такі борщові набори?

- Для того, щоб виробити ці борщі всі продукти мають пройти сушіння до 10-12 разів. З 2 кг нечищеної картоплі таким чином виходить 100 грамів готового продукту – сухої, готової до борщу. Тобто затрати, як бачите суттєві.

Крім того кожен овоч має свою специфіку сушіння. Деякі мають пройти спочатку певну термічну обробку, як то квасоля, деякі досить обдати окропом, а потім сушити. Всі продукти, які закладаються в борщ, а це квасоля, картопля, капуста, буряк, морква, навіть часник проходять через цикл сушіння при температурі  70 градусів Цельсія. Вологість готового до фасування продукту від 4 до 6-8 відсотків. Все доходить до хрускоту. Зелень також сушена. Часник, куди ж полтавський борщ без часнику? Також сушиться тоненькими пластинками до хрускоту. Він має гарний запах і в борщі відновлює свій смак, стає гіркий. Те ж саме цибуля і т.д. Все це має гарний запах, але остання дуже довго сохне та має специфічну процедуру сушіння, тому що в ній багато соку. Тому цю операцію проводимо на черені або лежанці тими волонтерами, в кого у літній кухні є українська піч.

- Який від цього ефект?

- Такі набори значно розвантажують бійців на передовій. Тому що тягати на собі картоплю, моркву, буряк, капусту там ніхто не буде. Тим більше, що воїни періодично мають міняти дислокацію. А  наш пакетик займає незначний об’єм, має вагу  – 350 грамів, з якого виходить повноцінних п’ять літрів борщу. Добре виварюється, овочі знову відновлюються – 25 хвилин потрібно для набухання нашого продукту у гарячій воді. Цього достатньо, щоб картопля, наприклад, набрала  об’єму, ваги і по смакових якостях не поступалася натуральній, просто з грядки.

Крім того хлопці можуть додати у страву тушонку, яка до речі, також виробляється нашими волонтерами в одному з сіл Лубенської громади, чи яєць, якщо це суп, і швидкий обід готовий. А ситий воїн завжди воює ефективніше, ніж голодний. Тож переваги очевидні.

- Як ви розробили технологію виготовлення продуктових наборів?

- Завдання було не лише заготовити сушені овочі, а й зручно їх упакувати, щоб можна було легко транспортувати, щоб це пакування було порціонним, щоб було легким для перенесення і використання, а крім того давало гарантійний строк зберігання. Проводили спочатку різні технічні роботи по випробуванню різних пакетів, освоєння роботи вакуматорів, які нам подарували небайдужі лубенці, як і кілька сушарок.

А ще маємо колектив гарних українських полтавських жіночок, які вдома сушать необхідні овочі, потім приносять сюди. З помічницею Олею – двічі переселенкою, яка допомагає на місці фасувати готовий продукт, іншими волонтерами, ми забезпечуємо завершальну стадію виготовлення борщових наборів для передової.

Вдома у квартирі маємо температуру по 50 градусів Цельсія. У кожного працюють сушарки, духовки.  Тому що деякі продукти потрібно досушувати в духовці, щоб вилучити остаточно вологу. Тому що хочеться допомогти хлопцям. І потребу мають зараз.

- Які продуктові набори, окрім борщових, ви виготовляєте?

- Виготовляємо  також заготовки для супів. До них входить морква, цибуля, якийсь вид круп, макарони, може бути гречка, швидко розварюваний рис, картопля. Крім того можна на передовій розбити туди яйця або заправити тушонкою, до смаку довести сіллю, перцем у пакетиках, що пакуються окремо. Не використовуємо жодних консервантів і т.д. Тобто продукт чистий.

До речі, про приправи для борщу в тому числі. Тут сіль, трохи цукру, тому що борщ любить цукор. Також закуповуємо томатну пасту заводського невеликого об’єму фасування – ось вам і готова приправа.  І можна мати прекрасний обід. Тим більше, що не завжди є час, коли його робити.

Не забуваємо і про фрукти. З них виходять прекрасні енергетичні набори. Зараз почнеться період, коли найкраще заготовляти фрукти – яблука, груші, сливи. Це ще один напрямок роботи. Сухофрукти також фасуємо в маленькі пакетики. Туди входять, крім фруктів, цукати лимону або апельсину, ізюм, горіхи, печеньки, по можливості додаємо сушені ананаси. Маленький завакумований пакет містить все, щоб можна було переїсти у бойових умовах. Крім того з такого набору можна зробити узвар.

Сушимо також сухарі. Забираємо з магазинів хліб, який не проданий, але термін придатності ще не збіг, і щоб не дати йому пропасти, сушимо і відправляємо на фронт.

Є спеціальний зошит обліку і видачі, де записують скільки видали тих чи інших наборів і на які частини. Супи, борщі, енергетичні набори розписано по бригадах, які отримали продукцію.

- Чого ви потребуєте в цій роботі?

- Зараз є велика потреба в дегідраторі. Це така камера-сушарка, але з закритим типом, що дозволить значно збільшити об’єми сушеної продукції. Шукаємо людину, яка б могла дати нам покористуватися, розповісти, як нею правильно користуватися. Готові до навчання. Хочемо отримати в дарунок, шукаємо машину в Інтернеті.

Крім того не секрет, що найкращі овочі для сушіння осінні, коли настає їхній природний період дозрівання. Тому хочеться, щоб більше людей нам допомагали. Тим більше, що зараз іде час збору урожаю. Потреба завжди є в сушеній картоплі. Крім того можна заготовити і посушити те, що псується. Псується капуста, використайте свою годину часу, щоб порізати і поставити в сушарку чи в духовку на 70 градусів і висушити її. Вона буде зберігатися досить довго.

Багато людей мають вдома сушарки, або духовки, в яких можна встановити певний режим роботи, температуру і т.д. Ми готові співпрацювати з ними при їх бажанні допомогти фронту на волонтерських засадах. Наприклад, з домогосподарками на давальницьких умовах. Ми даємо продукцію – сітку моркви, картоплі, буряка і людина сама по можливості може працювати вдома тоді, коли вона може сушити продукцію. Ми можемо привезти овочі, можемо забрати готову продукцію. Ну звісно ж, відшкодовувати електроенергію та оплачувати роботу ніхто не буде, бо це волонтерський рух, ваш внесок в перемогу.

Багато людей живуть в селі, вони не потребують і цього. Адже мають город, де вирощують картоплю, буряки, моркву, капусту і т.д., тому сушать власні овочі. Хто немає такої можливості, той приходить допомагати сюди. Обробити овочі, помити, почистити їх, підготувати для сушіння або розфасувати готову продукцію, пакувати у вакуумні пакети. Дивіться, у нас тут у кімнаті на стінах, як у мольфарів, висять і пучечки кропу, і стручки червоного гіркого перцю і різні трави.

Осінь прийде тоді, коли прийде. Хлопці залишаються на передовій і це ще може затягтися надовго, тому робимо що в наших силах, і що потрібно хлопцям.

- Як проходить пакування?

-Пакуємо раз на тиждень те, що насушили за цей період. Адже пакування – завершальний етап роботи великої кількості наших волонтерів. Він найменш енергетично затратний. У один пакуночок іде 60 грамів картоплі, 40 грам сушеного буряка, 40 грамів капусти, 40 грамів квасолі. І хоч маємо деякі навики, та все одно все переважуємо при фасуванні і пакуванні кожен пакетик. Далі за допомогою спеціальної машинки вакумуємо готові набори, вкладаючи всередину етикетку БФ «Мелек».

Якщо є якісь продукти в надлишку, теж пакуємо у вакуумні пакети і кладемо на довге зберігання. Особливо зелень, якої маємо в надлишку, але зимою її не буде.

- Наскільки довго зберігається виготовлена таким чином продукція?

- Якщо пакет вакумований термін зберігання рік, звичайно не на сонці, не під водою. Але в звичайних умовах це цілком прийнятно. Якщо пакет не завакумований, але закритий повністю без доступу повітря – термін зберігання 6 місяців, якщо пропускає повітря, то три. Але оскільки обсяг виготовленої продукції поки що невеликий, а замовлення отримуємо майже з тих самих місць, тому продукція використовується швидко.

Отже, є для чого працювати, отже, було замовлення і його відправили туди, куди потрібно, тобто хлопцям на передову. Наше завдання зробити це якісно, щоб це було надовго. А найбільша винагорода, коли приходиш у кабінет до Ірини Павлівни, а наш ящик пустий. Значить наша продукція комусь потрібна і вона вирушила на фронт.

Тому всіх небайдужих запрошуємо до нас допомагти, чим можете. Ми відкриті до контакту, хто має сушарки, якщо ці сушарки стоять і не використовуються, будь ласка, ми візьмемо або в дарунок, або в тимчасове використання з поверненням. Складаємо акт про отримання. Втім більшість людей передає безкоштовно на постійне використання. Це буде ваш внесок у перемогу.

Інтервю вів Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора та з архіву БФ «Мелек»

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!