Лубенцям нагадують, що чиста  питна вода, це основа життя!

Лубенцям нагадують, що чиста питна вода, це основа життя!

Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання.  Закономірно, що коли в процесі виробництва забруднюються водні ресурси, то здоров’я людей, що споживають цю воду, починає погіршуватися.

У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Вода має бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні показники та нешкідливий хімічний склад.

   Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому  що  не завжди  джерельна, колодязна вода  на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити  питну воду можуть  і весняні паводки,  дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком  до трьох років, при  приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами  та  виникати захворювання «метгемоглобінемія».

  Недосконалість систем централізованого очищення води  і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.

  Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та фекально-побутові стічні води.  Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами  відбувається при просочуванні у колодязь води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо, були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через відра, якими користуються для забору води.       

   Згідно з чинним законодавством (стаття 44 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та статтею 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення») виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкт господарювання, який надає послугу з водопостачання.

    Якість води, яку споживають люди , контролюють з певною періодичністю залежно від кількості абонентів та виду постачання (централізоване, нецентралізоване), відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Вміст шкідливих речовин у воді як централізованого водопостачання, так і нецентралізованого не повинен перевищувати гранично припустимих норм, вказаних у ДСанПіН 2.2.4-171-10. Відповідно до визначеного вмісту шкідливих речовин у воді потрібно усувати їх наявність шляхом встановлення фільтрів на джерела водопостачання. Це дає змогу споживачеві отримати воду гарної якості й цілком корисну для здоров’я.

   Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відповідно до регіональної комісії ТЕБ і НС від 23.06.2022 року №3/2022 постійно проводить роз’яснювальну роботу з органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання шляхом проведення комісійних обстежень, виконаннями суб’єктами господарювання вимог ДСанПін 2.2.4-171-10. У рамках цієї роботи за перше півріччя 2022 року фахівцями Лубенського управління перевірено ( кількість обєктів централізованого водопостачання-43, децентралізованого водопостачання-3) За фактами виявлених порушень у разі невідповідності вимогам санітарних норм, вживаються відповідні заходи реагування

   Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою постійно знаходиться на особливому контролі Лубенського РУГУДПСС в Полтавській області.

Лубенське РУГУДПСС в Полтавській області.

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!