Лубенці, дотримуйтесь гігієнічних вимог!

Лубенці, дотримуйтесь гігієнічних вимог!

Влітку збільшується ризик виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Адже спека створює ідеальні умови для розмноження збудників, що викликають ці захворювання.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Харчові отруєння виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. До харчових отруєнь мікробного походження відносять токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції викликані мікробами, які розмножилися на продукті, а саме бактеріями з групи сальмонел, кишкової палички, палички протея та іншими. Бактеріальні токсикози досить часто спричинені токсинами деяких видів стафілокока, збудника ботулізму.

        При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить зокрема і від дотримання операторами ринку харчових продуктів загальних гігієнічних вимог.

То ж розглянемо вимоги до рухомих та/або тимчасових потужностей (палаток, кіосків, прилавків, рухомих транспортних засобів для торгівлі). Вони повинні відповідати таким вимогам:

1) утримуватися в чистоті та належному стані;

2) забезпечувати захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;

3) бути обладнані засобами для підтримання належної особистої гігієни;

4) поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, повинні утримуватись у непошкодженому стані, легко чиститись та дезінфікуватись, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;

5) бути забезпечені гарячою та/або холодною питною водою у необхідній кількості;

6) мати належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або мати відповідний договір щодо їх утилізації (знищення);

7) мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;

8) забезпечувати розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їх забруднення.

Оператори ринку, що займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів повинні:

  • бути обов’язково зареєстровані у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів; 
  • впровадити на потужностях постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP); 
  • виконувати вимоги щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти. На всі продукти харчування повинні бути товарно – транспортні накладні (ТТН);
  • дотримуватись встановлених законодавством гігієнічних вимог (до виробництва та/або обігу харчових продуктів; до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти, проводити їх чищення та дезінфекцію;  до постачання води; до пакування та маркування харчових продуктів; під час поводження з харчовими відходами);
  • контролювати дотримання вимог до гігієни персоналу;
  • здійснювати реалізацію харчових продуктів з дотриманням температурних режимів та термінів зберігання;
  • вести результативну боротьбу зі шкідниками та гризунами.

Відповідальність за порушення вимог законодавства в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів передбачення статтями 65 та 66 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил  та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Галина Стрілець, Лубенське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області           

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!