У разі виникнення надзвичайної ситуації внаслідок підтоплення помешкань, колодяців, вигрібних ям, полів існує ризик спалахів інфекційних хвороб, які передаються водним шляхом (гастроентероколіт, дизентерія, холера, черевний тиф, вірусний гепатит А та інші). З метою застереження громадян від цих захворювань Держпродспоживслужба нагадує прості правила, які допоможуть залишатися здоровими:
- Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та забруднених криниць, оскільки внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити збудники інфекційних хвороб.
- У разі неможливості постачання якісної привізної води для пиття та приготування їжі можна користуватися тільки бутильованою водою.
- Під час приготування їжі обов'язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип'яченою водою.
- Перед їжею обов'язково ретельно мийте руки з милом.
У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, головний біль, болі у животі, пронос, нудота і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою до місцевих медичних закладів. Не допускайте самолікування, оскільки перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.
Не будьте байдужими! Бережіть своє здоров'я та здоров'я близьких вам людей! Пам'ятайте, що зберегти здоров'я вам і вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарнго законодавства Лубенського районного управління Держпродспоживслужби.