Як приготувати кутю: три найпопулярніших рецепти

Як приготувати кутю: три найпопулярніших рецепти

• Зерно є символом вічного життя, його відновлення і кругообігу.
• Мак означає родючість, щедрість, достаток.
• Мед – це задоволення, солодке буття.

Інші інгредієнти – родзинки, горіхи, сухофрукти додалися в кутю вже згодом для більш цікавого і (якщо можна так сказати) світського смаку – на вибір господині і з огляду на місцевість. Є рецепти куті з крихтами шоколаду, з халвою, з рису і навіть з булгуром. Втім, ми за класичну основу: пшениця, мак, мед. І їх треба правильно приготувати.    

Традиційна кутя з горіхами та родзинками

Потрібно:
• пшениця – 300 г;
• мак – 200 г;
• мед (або цукор) – 1-2 ст. л.;
• волоські горіхи – 100 г;
• родзинки – 100 г.

Готуємо. Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо – робимо все, як вказано вище.
Поки готується крупа, горіхи злегка обсмажуємо на сухій пательні, даємо охолонути і крупно січемо.
В макітрі або в глибокій мисці змішуємо розтертий мак, пшеницю, горіхи, родзинки, мед (або цукор). Співвідношення крупи і маку регулюємо самі в залежності від того, яку кутю любимо: більш макову чи більш «круп’яну».
Якщо кутя виходить дуже густою, додаємо трошки кип’яченої води або узвару або рідкого меду, якщо любите дуже солодку кутю.

До неї також можна додати:
• ложку цукатів в сиропі;
• вишні з варення;
• запарену і подрібнену курагу;
• суміш кількох видів меду – для більш багатогранного смаку.

“Гурманська”

Потрібно:
• перловка або пшениця – 300 г;
• мак – 200 г;
• сушені яблука – 100 г;
• цукор – 2-3 ст. л.;
• цедра ½ лимона;
• посічені волоські горіхи – 100 г;
• сушена журавлина – 100 г;
• родзинки – 100 г.

Готуємо. Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.

З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо. Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.
В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.⠀

“Панська” кутя

Потрібно:
• пшениця (або рис) – 300 г;
• мак – 200 г;
• мед – 2-3 ст. л.;
• родзинки – 50 г;
• асорті цукатів – 100-150 г;
• волоські горіхи – 50 г;
• мигдаль смажений – 50 г;
• цедра ½ лимона.

Готуємо. Мак, родзинки і крупу готуємо, як вказано вище. Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.

Повідомляє сайти Українки

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!