Цю чарівну дівчину більшість знає, як Надю Флорист. Це ніби її творчий псевдонім, під яким лубенка Надія Сорокіна присутня у Фейсбук, і працює у жанрі фуд-флористики. Наш кореспондент поспілкувався з чарівною мисткинею, щоб дізнатися більше про цей вид мистецтва.
Шановна Надіє, сьогодні ви знайшли себе у фуд-флористиці. Що це таке?
–Фуд-флористика – це мистецтво творення букетів з продуктів харчування – солодощів: цукерок, тістечок, печива, інших смаколиків, які так полюбляють діти, а також фруктів як місцевих, так і екзотичних, овочів, можна доповнювати букети пляшечкою дорогого алкогольного напою, ковбасними виробами, твердим сиром чи іншими елементами декору. Словом вибір продуктів залежить від того, наскільки у вас вистачить фантазії та уяви.
– Як і коли ви вперше зіткнулися з мистецтвом виготовлення букетів з продуктів харчування?
– Свій перший букет з фруктів, зефіру та квітів створила для подруги мами на день народження. Власноруч зроблений букет переконав мене в тому, що саме це буде моїм захопленням в декретній відпустці.
Потім вирішила створити сторінку в соціальних мережах, де виставляла авторські роботи. А вже через місяць у мене з’явилися перші клієнти. Завдяки креативним ідеям букети фуд-флористики сьогодні користуються попитом далеко за межами Лубен.
Звичайно, я не сумнівалася та були моменти нерішучості...
– Тобто ви знайшли себе уже в дорослому віці…
– Так. Бо скільки себе пам’ятаю, в шкільні роки основним моїм захопленням був лише спорт. І тільки спорт. Під час навчання у першій школі, а потім в Черкасах, мене знали як переконану спортсменку. Постійно брала участь у змаганнях з легкої атлетики, спортивного орієнтування. Фуд-флористикою почала займатися з 2016 року.
– Що надихає вас на створення тих чи інших “натюрмортів” у натурі?
– Свої композиції я завжди вигадую сама та буває і так, що присилають фото з інтернету. Але мій букет – це моє бачення, мій настрій та мій колір. Чужі роботи я не повторюю, та й власні рідко – лише по бажанню замовників. Дуже люблю створювати щось нове. Цю справу потрібно любити серцем, і тоді творчі ідеї будуть втілюватися в букети. Натхнення намагаюся черпати в хорошій музиці, прогулянках з донечкою та просто у відпочинку на природі.
– Хто і для чого найчастіше замовляє ваші витвори?
– Кожен букет створюю для конкретної людини. Перед тим завжди дізнаюся про вподобання людини, інтереси та з якої нагоди буде подаровано букет. У творчості використовую фрукти, овочі, ковбасні вироби, цукерки, напої, квіти, морепродукти, та інше.
– Який витвір кулінарного мистецтва вам найбільше пам’ятний?
– Якось написала мені приємна пані та попросила створити композицію в корзинці з фруктами, квітами та цукерками. Для любої онуки. Вийшла дуже гарна композиція. А потім композиція у вигляді повітряноії кулі, потім корабель з фруктами… Їх дуже багато.
– Хто підтримує вас у вашій творчості?
– Спочатку підтримка була лише від батьків, а тепер навіть мої клієнти підтримують і надихають щирими відгуками та фото з моїми букетами та композиціями.
– Чого прагнете досягти в житті?
– Планую відкрити власну крамницю зі смачними букетами та композиціями, та навчати бажаючих.
Інтерв’ю вів
Олександр МІЩЕНКО.