Міні-завод на подвір’ї – так можна назвати ангари, де виготовляються ці машини. Роман Іванович залюбки демонструє потужності виробництва, яке стало для нього справою життя. Готова продукція дійсно має заводський вигляд, до того ж прикрашена запатентованою торговою маркою «МOROZ», що присутня на кожному такому комбайні.
- Це машина, яку в народі називають гарбузовий комбайн, - демонструє Роман Мороз готовий агрегат. – Він слугує для відокремлення насіння гарбузів від м’якоті. Втім не тільки гарбузів, це можуть бути дині, кавуни, огірки, словом всі баштанні культури. Машини компактні довжина 130-150 см, є 2-метрові модифікації. Принцип роботи дуже простий, проте ефективний. У завантажувальний бункер вручну вкидають плід гарбуза, а далі вже справа техніки. Він подрібнюється, доставляється шнеком до спеціального сита, де внаслідок сепарації насіння відокремлюється від м’якоті, соку, каші і потрапляє на виході у мішок. Процес відбувається без застосування води просто у полі. М’якоть як і каша, соки виводиться на поле, де удобрює грунт.
Є машини з підборщиком, що за допомогою штирів наколює гарбуз, подає на транспортер і далі в машину для переробки.
Крім гарбузових комбайнів виготовляють зерно сушки для насіння. Вони складаються зі спеціального столу. Все це компактне, має невеликі розміри. Також розроблена сушка касетного типу, де вентиляторами у бункер для сушіння подається тепло, а шнеками – насіння. Процес автоматизований, виставляється періодичність операцій таким чином, доки зерно дійде до заданої кондиції.
Машина запатентована. Це власна розробка. Креслення, розрахунки робив сам. Тобто і конструкторське бюро, і виготовлення тут так би мовити маємо в одній особі. Роман Іванович сам готує програму для станків з числовим програмним управлінням, як то лазерної різки, гибки і т.д.
Втім попереду багато роботи, щоб освоїти міжнародні ринки, в тому числі ближнього зарубіжжя та Європи. Але для того, щоб вийти на них зі своєю продукцією, необхідні відповідні сертифікати. Це також процес дуже складний, затяжний у часі і затратний у фінансах. Уже зараз приватному підприємцю телефонують замовники з Білорусі, Росії, Казахстану, Латвії, навіть Чорногорії, Польщі. Стримує тимчасова відсутність сертифікатів на продукцію. Але дорогу здолає той, хто йде.
Оскільки на гарбузові комбайни є попит в Україні, їх виготовляють не лише для поточної реалізації, а й наперед. Розраховують на початок сезону дозрівання баштанних культур, а отже, їх збирання.
Зараз тут готуються до участі у виставці сільгосптехніки, яка відбудеться в Києві наприкінці літа. Це завжди нові знайомства, новий досвід, нові ринки, тим більше виставка Міжнародна, на неї приїздить багато виробників, клієнтів. Тобто там зацікавлені люди можуть знайти один одного. Таким чином продукція виробництва цеху сільськогосподарської техніки у Нижчому Булатці поступово стає відома на території України.
Олександр МІЩЕНКО
Знімки автора.