Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози.
Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок Південного Бугу, Волги, Дніпра та його притоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.
У Полтавській області щорічно реєструється випадки опісторхозу. Причиною захворювання стає вживання в їжу малосольної річкової риби домашнього приготування.
Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (язь, линь, плотва, чабак, єлець, сазан, лящ, жерех, червонопірка та ін.).
Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу.
Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту.
Тривалий час (10-20 років) паразит може перебувати в організмі остаточного господаря, а захворювання протікати роками з періодами загострення хвороби.
Оскільки усі клінічні прояви хвороби є неспецифічними, діагноз підтверджується лише на підставі копрологічних досліджень біоматеріалу (фекалій) та серологічного дослідження крові.
З метою профілактики опісторхозу необхідно:
- не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання);
- не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах;
- не допускати згодовування сирою рибою котів, собак;
- не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.
Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.