За різними оцінками і дослідженнями по-різному. Це залежить від того, у кого які є запити щодо нього. Велику роль відіграє у цьому сенсі матеріальне становище людини.
Отож за приблизними оцінками у 2020 році середня вартість Великоднього кошика становитиме близько 700 грн. Цьогоріч для дослідження ми взяли традиційні продукти. А саме паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, твердий сир, хрін та сіль, що буде приблизнона 100 грн дорожче, ніж в минулому році.
Зокрема, ціна паски домашньої випічки становитиме близько 100 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова випічка коштуватиме найдешевша (маленька 100 грамів) 10 грн., найдорожча більше 1 кг 120 грн. і дорожче.
Найдорожчими складовими Великоднього кошика традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса – (близько 200-240 грн. за 1 кг) та буженина – (140-200 грн. за 1 кг).
Сало обійдеться 100-130 грн. за 1 кг.
Серед молочних продуктів вершкове масло (36-50 грн. за 200 грамів), твердий сир обійдеться приблизно 130-240 грн. за 1 кг.
Найдешевшими будуть яйця – від 17 грн. до 26 грн. за десяток (залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн. За пляшку церковного вина «Кагор» доведеться заплатити 100-120 грн.
У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими (помідори, огірки, яблука) його вартість зросте до 801 грн. Ціна яблук становить 12-20 грн, томатів тепличних – 47-55 грн, огірків – 56-63 грн.
До слова, через карантин в Україні вірян закликають залишатися вдома і не йти до церкви на Великдень. Слідкувати за Богослужінням можна по телевізору, а паску освятити водою перед екраном.