ЕЛЕКТРОННІ ЦИГАРКИ, ВЕЙП, ТЮТЮНОВI НАГРIВАЧI IQOS, GLO – БЕЗПЕЧНО ЧИ ПОПУЛЯРНО?

elektronni 24012020 2Кілька років тому на ринку з’явилася аль­тер­натива традиційному тютюнопалінню–елек­тронні цигарки та електронні системи нагрі­вання тютюну. Це дуже популярний гаджет серед молодi. Рiзновиди цих девайсiв подiляються на два типи – це нiко­тиновi та безнiкотиновi, якi все ж мiстять в собi нiкотин, але в зменшенiй кiль­костi.

Останнім часом елек­тронні цигарки із засобу для боротьби з нікоти­новою залежністю пере­тво­рюються на нове мод­не захоплення.

Окрім електронних ци­га­рок та вейпів нині іс­нують ще і електронно-на­грівальні тютюнові при­ла­ди. Виробники наголо­шують – вони майже без­печні. Та чи справді на­стільки безпечні, як обі­цяє рек­лама вироб­ни­ків? Система нагрі­вання тю­тюну в IQOS зовні на­га­дує сигарету. Прилад має пластикову основу, до якої вставляють тютю­но­вий стік. Всередині є при­лади роз­жа­рювання, які нагрі­вають цей стік до 300°С, тоді як звичайна цигарка тліє за темпе­ра­тури близь­ко 600 °C.

«Наразi немає достат­ньої кількості відомостей, які б свід­чили про рівень шко­ди, яку електронні цигарки завдають орга­нізму людини. Але фа­хівці пре­крас­но розуміють, що шкода все таки є. Також немає пере­кон­ливих дока­зів, що електронні де­­вайси до­помагають кур­­цям ки­дати курити. Замi­нити цигарки – так, але щоб пов­нiс­тю вiд­мо­­ви­тися від курін­ня – шанс невели­кий, – пояс­нює головний лікар Лубен­ського нарко­логіч­ного ди­спансера Ан­тон Сма­гін.

В Америцi є статис­ти­ка на таке захворю­вання, як «попкорнівські легені» сто­совно курців вейпів, ос­кiльки до їхнiх легенів по­­­трапляють штуч­ні олії. Подібні симп­томи мають працівники під­приємств, де вироб­ляють попкорн, бо вони ди­хають розжа­реною олією.

Масові захворювання се­­ред вейперів почали фiк­сувати саме у США. Відо­мо, що всі, хто ку­ри­ли елек­трон­ні цигарки ма­ли сер­йозні ураження ле­генів, ускладнене ди­хан­ня, ка­шель, порушен­ня роботи кишкового трак­ту. Тож ме­­дики припус­кають, що при­­чина поля­гає са­ме в елек­тро­нних цигар­ках і рі­ди­нах до них. Час­тина па­цієнтів «па­рили», тобто вди­­хали рі­ди­­ни не лише з нікоти­ном, а й із екстрак­том тетра­гідро­ка­набінолу. Крім того, є підозри, що шкідливі ком­поненти міс­тяться в аро­матизованих рідинах, якi використо­вують вейпiнги.elektronni 24012020

В українському законодавстві відсутнє ви­значення електронних цигарок. Тому їх продаж ніяк не контролюється, немає жодного закону, який би унормовував вироб­ництво. Робота у форматі “без податків і регулювання” має свої плюси і мінуси. З одного боку – це вигідно, адже дозволяє продавати продукт, який нічим і ніким не контро­люється. З іншого боку – правила гри відсутні i за наслідки нiхто не вiдповiдатеме.

Зi слiв Антона Олего­вича, якщо ви i надумали замiнити звичайнi цигарки на електроннi, то оби­рай­те якiснi та серте­фi­кованi девайси. А якщо не па­ли­те, то порада i не роз­по­­­чи­­нати вейпити, оскiльки – це перш за все викликає за­леж­нiсть.

Будь-яке вживання тютюну – це шкідливе. Не куріть і жод­ним іншим чином не вжи­вайте тютюн та його за­мін­ники.

Ольга САЙ.

1

Календар свят

Вересень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
День знань.
2345678
Різдво Пресвятої Богородиці.
91011121314
Воздвиження Чесного Хреста.
15
Всенародний день батька.
1617
День рятувальника.
День працівників лісу.
Іменини святкують Ілля, Софія, Віра, Надія, Любов.
1819202122
День осіннього рівнодення.
День партизанської слави України.
23242526272829
День пам’яті трагедії Бабиного Яру.
30
День перекладача.
Всеукраїнський день бібліотек.
День усиновлення.
      

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!