Чорна смородина – не лише смачна, а й дуже корисна ягода. Її використовують як у кулінарії, так і в медицині.
У ягодах міститься: вітамін А, вітамін Е, рутин, вітаміни B1, B2, B5, B6, аскорбінова кислота (вітамін С), пектини.
Крім того, ці дивовижні плоди ще багаті на марганець, фосфор, залізо, магній, кальцій.
Не поступаються за лікувальними властивостями ягід листя смородини. Чорну смородину приймають підвищення імунітету, здоров'я очей і кишечника. Також вона допомагає хворим із серцево-судинними захворюваннями, проблемами із сечовидільною та нервовою системами.
Ці ягоди активують обмін речовин, підвищують гостроту зору та знижують ризик виникнення катаракти, усувають втому очей при тривалому сидінні за комп'ютером, знижують очний тиск при глаукомі, купірують запальні процеси, зміцнюють кістки та зуби, покращують пам'ять та увагу, усувають свербіж та сухість шкіри, послаблюють симптоми псоріазу, покращують травлення, відновлюють кишкову мікрофлору, позбавляють від запорів, тонізують організм, надають сечогінну дію та виводять зайву рідину з організму, що сприяють усуненню набряклості, а також мінімізують ризик утворення злоякісних пухлин.
Що стосується протипоказань, то варення зі смородини не варто вживати пацієнтам з діабетом і з ожирінням, адже в джем додають істотну кількість цукрового піску для того, щоб він краще зберігся. Ягоди також не можна вживати при:
тромбофлебіті та схильності до утворення тромбів;
гастриті та виразковій хворобі (особливо під час загострення);
високої кислотності шлунка;
гепатит.
Свіжоприготований сік із плодів не слід пити після перенесення інфаркту або інсульту. Також багаторазове вживання ягід може спричинити збільшення показників згортання крові в результаті вмісту в них вітаміну К.