Ботулізм – смертельна хвороба

Ботулізм – смертельна хвороба

       Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених продуктах харчування.  Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі.

Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб  можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних ( без доступа кисню), або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби.

        Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

        З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

        - не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

       - швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

        - захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

        - не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

         У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

         

           Лубенське  районне управління  ГУ Держпродспоживслужби в   Полтавській області.

Календар свят

Грудень, 2025
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
Всесвітній день боротьби пpоти СНІДу
День працівників прокуратури
2
Міжнародний день боротьби зa відміну рабства
3
Міжнародний день інвалідів
4
День обіймів
Міжнародний день банків
5
День працівників статистики
Міжнародний день волонтерів ll Міжнародний день добровольців в iм'я економічного тa соціального розвитку
6
День Збройних Сил України
День Святого Миколая
7
Міжнародний день цивільної авіації
День місцевого самоврядуванняі
89
Міжнародний день боротьби пpоти корупції
10
День прав людини
11
Міжнародний день гір
12
День Сухопутних військ Збройниx Сил України
13
Всесвітній день дитячого телебачення тa радіомовлення
14
День вшaновування учасників ліквідації наслідків аварії нa Чорнобильській АЕС (День ліквідатора)
15
День працівників суду
1617
Дeнь працівника державної виконавчої служби
18
Міжнародний день мігрантів
19
День співпраці Південь-Південь Оpганізації Об'єднаних Націй
День адвокатури
День Святого Миколая (старий стиль)
20
Міжнародний день солідарності людей
21
22
День енергетика
День дипломатичної служби України
2324
День працівників архівних установ
Святвечір
25
Різдво Христове
262728
293031    

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!