Днями, в актовій залі ЗОШ №1 пройшли збори з метою інформування громадськості щодо ситуації, яка склалася через захворюваність ряду учнів цього закладу у період з 4 по 10 квітня 2018 року. За виключенням адміністрації та працівників закладу, директора школи Людмили Тютюнник, батьків, які вкрай стурбовані проблемою, на зборах були присутні фахові спеціалісти, керівники компетентних структур та установ.
Серед запрошених: керуючий справами виконкому Маргарита Комарова, начальник управління освіти Мирослав Костенко, головний лікар КЦМЛ Сергій Наталенко, начальник Лубенського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Андрій Грищук, головний спеціаліст цього ж управління Олег Єрченко, начальник управління охорони здоров’я Віктор Ківа, завідувач епідеміологічного відділу і в.о. Лубенського міжрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Ірина Давиденко, завідувач інфекційним відділенням міської лікарні Людмила Міщенко, головний лікар міського Центру ПМСД Олена Пучка, завідувач амбулаторії №2, відповідальна за лікування дитячого населення Центру ПМСД Галина Бірченко, секретар міської комісії з питань ТЕБ та НС, безпеки життєдіяльності населення Олег Міщенко, представники ЗМІ.
В числі перших виступила директор ЗОШ №1 Людмила Тютюнник. Вона коротко розповіла про ситуацію, що склалася та відповіла на найпоширеніші питання-припущення, які хвилюють батьків: чому п’ють діти воду з кранів, чому є доступ в їдальню сторонніх осіб, наскільки якісне харчування дітей, чому інколи продукція реалізується без рукавичок та ін. Також керівник закладу зауважила, що діти погано слідкують за власною гігієною та, з дозволу батьків, споживають швидку вуличну їжу, що не може не впливати на самопочуття та здоров’я учнів загалом.
Розбираючи ситуацію, головний спеціаліст Лубенського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Олег Єрченко повідомив: «5.04 о 13.00 до Лубенського міськрайонного управління Держпродспоживслужби в Полтавській обл. надійшло екстрене повідомлення від Лубенського міжрайонного підрозділу лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» про випадок захворювання на гострий гастроентероколіт учня 1-В класу ЗОШ №1. Того ж дня терміново було створено комісію для розслідування даного випадку, яка провела огляд харчоблоку ЗОШ №1. В ході розслідування було виявлено, що матеріально-технічна база знаходиться в найкращому стані, але працівниками харчоблоку було допущено ряд суттєвих порушень, які недопустимі в даному закладі. 5.04. було відібрано лише дві добові проби готової продукції за 4.04. – сирна запіканка і котлета рублена, інші проби готової продукції були відсутні, що насторожило членів комісії. Зі слів кухарів, решта проб були викинуті помилково. До приїзду комісії всі поверхні харчоблоку було оброблено розчином дезактину, що недопустимо до моменту проведення необхідних лабораторних аналізів. Лабораторні змиви проводилися з оброблених поверхонь і, звичайно, результат від’ємний. Зі слів опитаних хворих школярів встановлено, що 4.04 в їдальні школи діти вживали печінку смажену, яка відсутня в денному меню взагалі. В бракеражному журналі відсутні записи про отримання печінки. В бракеражному журналі готових страв відсутні записи про страви з неї. Не було також відібрано блювотні маси від хворих дітей медичним персоналом закладу. При підозрі на харчове отруєння такий аналіз обов’язковий. В обідню перерву в закладі здійснюється харчування сторонніх людей – це недопустимо. Припускається, що джерелом спалаху інфекції став харчоблок, або продукти, які втрачено по халатності працівників. Причиною також міг стати норовірус, який виявлено вірусологічною лабораторією в однієї дитини». Норовірус (прим. авт.) - це хвороботворна бактерія, яка виступає в якості провокатора кишкової інфекції, що в медичній сфері відома під назвою кишковий грип. Інфекційний процес розвивається тільки після проникнення патологічного агента в людський організм. Оскільки при протіканні захворювання вражається кишечник, то основні симптоми неспецифічні, оскільки нагадують собою ряд хвороб шлунково-кишкового тракту. Головними клінічними проявами прийнято вважати розлад шлунку, ріжучі болі в животі, напади нудоти і блювоти, а також загальне нездужання і зниження апетиту.
В.о. Лубенського міжрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Ірина Давиденко розповіла, що в ході розслідування було відібрано проби 11 харчових продуктів, 2 проби питної води і обстежено сім працівників харчоблоку на патогенну кишкову мікрофлору та стафілокок. В результаті, патогенної мікрофлори не виявлено ні в працівників, ні у домашніх вогнищах, де також були відібрано 5 проб води і 50 змивів. За попередніми даними, проби води досі перебувають в процесі дослідження. Найбільш ймовірне припущення, що нездужання дітей відбулося через норовірусну інфекцію, яка за результатами аналізів підтвердилася в однієї дитини.
Головний лікар КЦМЛ Сергій Наталенко повідомив, що в період з 4 по 10 квітня в лікарні перебувало 6 дітей. Всі діти поступили до закладу із симптомами, характерними для кишкових інфекцій, в середньому ступені тяжкості. Дехто з дітей після наданої допомоги у медичному закладі почав швидше одужувати, кілька дітей лікувалися довше.
Людмила Міщенко, інфекціоніст з багаторічним досвідом роботи в галузі намагалася переконати присутніх в тому, що Лубни не сильно постраждали від вірусної інфекції (гастроентероколіт) і при інших умовах наслідки для всього населення міста могли б бути значно гіршими.
Це саме підтвердила і головний лікар міського Центру ПМСД Олена Пучка, яка розповіла, що вірус дуже леткий, а тому «під прицілом» опинилась не лише ЗОШ №1, просто люди лікуються симптоматично в домашніх умовах, але випадки із захворюваннями по місту неодноразові, як у дорослих, так і у дітей.
Варто зазначити, що у зв’язку із ситуацією, що склалася, було організовано поквартирний обхід завідувачем амбулаторії №2, відповідальною за лікування дитячого населення Центру ПМСД Галиною Бірченко. З усіх відсутніх в школі дітей на цей період лише в однієї дитини зафіксовано підозру на ентероколіт, що було доведено до інших фахівців, а родина обстежена. Інші діти були відсутні з різних причин, не пов’язаних з даним випадком.
Дещо з іншого боку бачать ситуацію батьки…Їх обурювало те, що не збереглись добові дози всієї продукції за 4.04 та 5.04. Також зі слів батьків постраждалих, їх діти в ті дні вживали не лише печінку, яка не зафіксована в бракеражних журналах, а й бутерброди з ковбасою і, навіть, за окремою версією, рибні котлети. Куди все поділось і звідки прийшло – питання досі відкрите. Трохи ясності вніс головний спеціаліст Лубенського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Олег Єрченко, який сказав: по-перше – вимог до збереження добових проб наразі взагалі не існує (це виключно ініціатива самого закладу); по-друге – шкільні їдальні прирівнюються до місць громадського харчування; по-третє – продукти промислового виробництва (ковбаса, сир, сметана) повинні використовуватися повністю без залишку.
Втім, і на зборах, і в соціальних мережах батьки активно обговорюють ситуацію, нарікаючи на те, що адміністрація школи не довела інформацію по захворюваності до їх відома, а також не взято до уваги той факт, що батьки зверталися за допомогою до дитячої поліклініки. В числі іншого піднімали питання щодо якості продуктів та поставщиків. Зокрема, батьків цікавило, чи можна якимось чином їх контролювати, перевірити документи на відповідність, а продукти на якість. Начальник Лубенського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Андрій Грищук відповів, що поставщики скрізь різні і вони при собі мають дозвільну документацію та посвідчення безпеки. Втім, ніякі лабораторні дослідження продукції не проводяться. Більше того – через відсутність врегульованих шляхів впливу «управління Держпродспоживслужби не має права перевіряти харчоблок і проводити дослідження тільки тому, що якийсь продукт викликав у когось підозру…» Органи прокуратури теж не можна залучити до перевірок, оскільки відсутній кримінальний чинник. Єдине, що управління освіти час від часу ініціює подібні планові перевірки у закладах управлінням Держпродспоживслужби. Востаннє така проходила у жовтні-листопаді минулого року.
Варто нагадати, що 6 квітня у міській раді під головуванням Олександра Грицаєнка відбулося позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС, в результаті чого вирішено невідкладно провести позапланові перевірки харчоблоків всіх навчальних закладів міста (станом на 12.04 перевірено харчоблоки всіх ДНЗ), провести позачергові навчання працівників харчоблоків з питань безпечності харчових продуктів, тримати питання на контролі.
На даний час робота харчоблоку ЗОШ №1 призупинена, а після канікул рішенням комісії ТЕБ та НС харчування сторонніх осіб в даному закладі буде заборонено.
Юлія АНТОНЕЦЬ.