По території Лубенської ОТГ зростає захворюваність на сальмонельоз. За 5 місяців 2023 року зареєстровано 7 випадків сальмонельозу.
Всі випадки зареєстровані серед дорослих, поодинокі. Захворюваність зросла на 2 випадки (в 2022 року за 5 місяців зареєстровано 5 випадків). При епідрозслідуванні встановлено, що випадки ймовірно пов’язані з вживанням в їжу продуктів домашнього виробництва, які пройшли недостатню термічну обробку та зберігались при неправильному температурному режимі. Серед продуктів, які могли стати фактором передачі, - домашні курячі яйця, молочні продукти, які були придбані на стихійному ринку. Всі випадки лабораторно підтверджені.
Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Це захворювання із фекально-оральним механізмом передачі, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.
Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.
Механізм передачі інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається харчовим, водним і побутовим шляхами. У більшості випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. Основні фактори передачі – харчові продукти, контаміновані сальмонелою, найчастіше це м'ясні, молочні продукти та яйця. У харчових продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.
Сальмонельоз має літньо - осінню сезонність. Інкубаційний період коливається від 2 годин до декількох діб.
Хвороба може перебігати в легкій, середньотяжкій та тяжкій формах. В деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.
Основні симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.
З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендуємо:
1. Купувати продукти харчування лише в місцях організованої торгівлі.
2.Звертати увагу на умови та терміни зберігання продуктів, не споживати продукти із закінченим терміном придатності.
3. Перед споживанням піддавати ретельній термічній обробці м’ясні, молочні продукти та яйця.
4. Дотримуватись правил особистої гігієни та ретельно мити руки з милом після відвідування туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням.