НАССР, що необхідно знати?

НАССР, що необхідно знати?

   Концепція НАССР з’явилася в 60-ті роки ХХ ст. і спочатку розроблялася Лабораторією збройних сил США та NASA для того, щоб виключити утворення токсинів у продуктах, які беруть із собою в космос астронавти. Система виявилася настільки ефективною, що у 1980-х роках Національна академія наук США запропонувала використовувати її для гарантування безпеки продуктів у харчовій промисловості.

        НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.

       Одна з основних цілей запровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу». Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

       Система НАССР  стосується тільки безпечності харчових продуктів  і не стосується їх якості. Безпечність харчових продуктів – це забезпечення того, що продукт не зашкодить споживачеві, якщо  він виготовлений і спожитий відповідно до призначення.

      НАССР –це організація процесів таким  чином, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення  не становило  загрози безпечності харчових продуктів.

       Запровадження  системи НАССР  стосується всіх операторів  ринку, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами.

        Оператори ринку можуть впроваджувати процедури, засновані на принципах НАССР, що передбачає спрощене їх застосування у всіх випадках з урахуванням видів (природи) технологічних процесів, які здійснює оператор ринку, та розмірів потужності. Вимоги щодо розробки, впровадження та ефективного застосування процедур за спрощеним підходом повинні бути пропорційними ризику. Застосування спрощеного підходу поширюється на потужності , що не обробляють продукти харчування: ятки, кіоски, прилавки, на рухомі транспортні засоби для торгівлі, заклади громадського харчування, які провадять торгівлю виключно напоями.

        Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» (далі – Закон № 771) та від 18.05.17 р. №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»  (далі – Закон № 2042).

Законом № 771 установлено вимоги до впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР. Такий обов’язок покладено безпосередньо на операторів ринку (ст. 20, 21 Закону № 771). Закон № 2042 більше стосується контролю та перевірок.

         Також, Наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 №590 затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

        20 вересня 2019 року стало кінцевою датою впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх українських підприємствах.

         Статтею 65 Закону № 2042  передбачено, що за невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), на оператора ринку накладатиметься штраф: на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат , на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат

     Важливим  є той факт, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не виглядала добре тільки на папері. Не достатньо розробити документацію,  потрібно налагодити процеси таким чином, щоб їх описати і надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію.  Розробка  документів, не підкріплених лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами- це лише ілюзія впровадження  системи НАССР. Тому кожному оператору необхідно зрозуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск безпечної продукції.

                                             Лубенське управління Головного управління

                                                Держпродспоживслужби в Полтавській області

Календар свят

Березень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678
Міжнародний жіночий день.
9
День народження Тараса Шевченка.
10
Іменини Ніки.
Галини.
11121314
Іменини Венедикта.
15
Всесвітній день сну.
1617
неділя Прощення.
1819
Іменини Дарії
20
Весняне рівнодення.
21222324
25
Благовіщення.
День СБУ.
26
День Національної гвардії України.
2728293031
Пасха (римо-католики).

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!