Гриби ніби знудились сидіти під землею. Лубенці активно збирають гриби

Гриби ніби знудились сидіти під землею. Лубенці активно збирають гриби

 Але, на жаль, збирати та їсти дикорослі гриби не завжди може бути безпечно.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 5 місяців поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок чого постраждало 35 людей, з них 12 дітей, померли 1 дорослий та 2 дитини.

У Полтавській області від отруєння грибами у травні постраждала 1 дитина. Окрім цього, 13 червня до Лохвицької міської лікарні з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами госпіталізований чоловік 1950 року народження. Лікарі оцінюють стан здоров’я потерпілого як середньої тяжкості.

Пам’ятка для грибника4

  • Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
  • Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
  • Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
  • Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
  • Не забувайте, що гриби - швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Група ризику. Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;

- дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;

- людям літнього віку;

  • людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.

Симптоми отруєння:

Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.

Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

Допомога при отруєнні

  • При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;
  • промити шлунок простою водою;
  • прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла);
  • пити багато рідини (підсолену воду, прохолодний чай);
  • не вживати алкоголь та будь-яку їжу.

Пам’ятайте

Із 2 тисяч грибів в Україні їстівними вважаються приблизно 500 грибів

У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники - ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні. Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.

Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).gryby 14062021

В.О.Дьомін, лікар з гігієни праці Лубенського ВП ДУ «ПОЛТАВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!