Хвороба Лайма

Хвороба Лайма

Хворо́ба Ла́йма (також відома як - бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі, і є другою за швидкістю зростання інфекційною хворобою в США після ВІЛ-інфекції.

Епідемічна ситуація з хвороби Лайма в місті Лубни та Лубенському районі залишається неблагополучною. У районі сформувався стійкий осередок цього захворювання, який має значний епідемічний потенціал і становить небезпеку для здоров’я населення. Якщо з 2001 по 2005 роки реєструвались поодинокі випадки (всього 5), то в 2018 році- 24 випадки, в 2019 році - 17, в 2020 році – 14 випадків.  В поточному році зареєстровано 5 випадків хвороби Лайма.

У поточному році за медичною допомогою у лікувально - профілактичні заклади міста з приводу присмоктування кліщів звернулося 46 осіб. Не дивлячись на зниження захворюваності, ситуація в районі залишається нестійкою, адже за останні роки спостерігається зростання кількості осіб, які зазнають нападів кліщів. 

Переважна більшість хворих зазнають нападів кліщів у паркових та лісопаркових зонах міста, під час відпочинку на берегах водойм, на присадибних ділянках міста, на території сільської місцевості та за межами району.

      Сприйнятливість до хвороби Лайма є високою. Хворіють переважно люди активного віку, частіше представники професійних груп ризику (мисливці, лісники, грибники тощо). Захворюваності на хворобу Лайма притаманна сезонність, яка зумовлена біологією кліщів.  Сезонна активність кліщів  в Україні має два виражених піки - в квітні-травні і серпні-вересні.

       Хвороба Лайма  має  схильність  до  рецидивів  і  хронічного перебігу.

      Переконливою ознакою хвороби Лайма є поява на місці укусу червоної плями. Така пляма ( мігруюча еритема ) з часом збільшується і може сягати 20-30 см в діаметрі. Інкубаційний період захворювання – 3-32 дні.

     Найбільш простим і ефективним засобом профілактики хвороби Лайма є уникнення присмоктування кліщів. З метою попередження інфікування кліщовим бореліозом при відвідуванні лісів, парків та інших місць відпочинку  необхідно застосовувати основні профілактичні засоби : захисний одяг, репеленти, що відлякують кліщів, а після прогулянки уважно оглянути шкірні покриви.  Також необхідно своєчасно проводити оздоровлення територій відпочинку біля водойм, розчищати від сушняку і чагарників, регулярно скошувати траву в паркових, лісопаркових зонах,  на узбіччі доріг, на газонах та біля приватних домоволодінь, застосовувати  масові протикліщові (акарицидні) обробки.   

   Небезпека хвороби Лайма полягає в тому, що вона може викликати важкі ускладнення.

      Пам′ятайте! Ранні стадії хвороби добре піддаються лікуванню, тому якщо Вас вкусив кліщ, не зволікайте – зверніться до лікаря. Вчасне виявлення хвороби допоможе уникнути ускладнень і збереже Ваше здоров′я!

      Завідувач відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Лубенського МВПЛД  ДУ" Полтавський ОЛЦ МОЗ України" Тамара  Давиденко.

       

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!