Профілактика отруєнь бджіл пестицидами

Профілактика отруєнь бджіл пестицидами

Кожного року виникають випадки загибелі бджіл внаслідок застосування пестицидів на посівах сільськогосподарських культур. Тому, на даний час розроблено та доведено до всіх зацікавлених сторін алгоритм взаємодії щодо попередження та дії при отруєнні бджіл.

Структурними підрозділами Головного управління Держпродспоживслужби подано до сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад кандидатури спеціалістів для включення в постійно діючі комісії по розслідуванню випадків отруєння бджіл та направлено списки пасічників, зареєстрованих по місцю проживання.

Крім цього, наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 №338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 за № 282/35904 затверджено новий «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки», яким визначено процедуру видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, новий бланк паспорта та бланк заяви. Під час реєстрації паспорта пасіки йому присвоюється єдиний унікальний номер, який проставляється на титульному аркуші паспорта пасіки та вноситься разом з відомостями про пасіку до Реєстру паспортів пасіки. А також порядок реєстрації пасік у місцевих державних адміністраціях або органах місцевого самоврядування.

У разі припинення діяльності пасіки власник або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів інформує про це територіальний орган Держпродспоживслужби, що здійснював видачу паспорта. Даний орган протягом п'яти календарних днів у Реєстрі паспортів пасік змінює статус пасіки із зареєстрованої на ліквідовану.

Також наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 №338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 за № 282/35905 затверджено «Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин», в якій викладено основні причини отруєння бджіл засобами захисту рослин, заходи профілактики отруєння бджіл засобами захисту рослин та шляхи встановлення факту отруєння бджіл. Даною Інструкцією передбачено створення постійно діючої комісії із встановлення факту отруєння бджіл при органі місцевого самоврядування та визначено її склад. Встановлено механізм визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл. До інструкції додається форма акту щодо встановлення факту отруєння бджіл.

Відповідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 2042-УІІІ та «Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» міжрайонні, районні (міські) управління Головного управління Держпродспоживслужби області здійснюють безоплатну державну реєстрацію пасіки як оператора ринку. Реєстрація (операторів ринку) необов'язкова, якщо пасічник використовує мед та продукти бджільництва для власних потреб без реалізації.

Щоб уникнути випадків масового отруєння бджіл, необхідно дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема, громадяни які утримують та розводять бджіл повинні зареєструвати свої пасіки, також повідомляти органи місцевого самоврядування, управління Держпродспоживслужби про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки. Сільгоспвиробники, фермери повинні здійснювати обробку полів в ранкові та вечірні години, а також повідомляти сільські, селищні, міські ради об'єднаних територіальних громад та пасічників, за три доби до обробки, про дату, час, територію обробки, препарат, діючу речовину та способи їх застосування.

 Пам’ятайте: взаємоповага сільгоспвиробника до інтересів бджоляра та бджоляра до інтересів сільгоспвиробника є найкращою гарантією збереження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

Провідний спеціаліст відділу  контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби в Полтавській області  В.А.Фепа

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!