Буряковий сік зміцнює здоров’я у похилому віці. Доведено наукою

Буряковий сік зміцнює здоров’я у похилому віці. Доведено наукою

Оксид азоту (нітрат) – життєво важлива молекула, що виробляється у вашому тілі й впливає на багато аспектів здоров’я. Вона допомагає кровоносним судинам розширюватися, щоб сприяти правильному кровотоку, й забезпечує різні переваги для здоров'я, включаючи поліпшення фізичних вправ, зниження артеріального тиску та кращу роботу мозку.

Зміна дієти – це один з найкращих та найефективніших способів природним шляхом підвищити рівень цієї важливої молекули. Одним з продуктів, які містять високий рівень нітратів, є буряк.

Згідно з недавнім дослідженням з Університету Ексетера, чарівним напоєм, який подарує здоров’я та довголіття, може бути буряковий сік. У дослідженні 26 здорових дорослих взяли участь у двох 10-денних тестуваннях: спочатку вони пили насичений нітратами сік буряка протягом 10 днів, а потім доповнювали безнітратним соком плацебо, який пили двічі на день протягом ще 10 днів.

Оцінки стану здоров’я проводились через кожні 10 днів й показали, що більш високий рівень бактерій, що містяться в соку буряка, пов’язаний із хорошим судинним та когнітивним здоров’ям, а нижчий рівень бактерій пов’язаний із захворюваннями та запаленнями.

За словами професорки Енні Ванхатало з Університету Ексетера, яка була провідним автором дослідження, це перший тест такого роду.

"Попередні дослідження порівнювали ротові бактерії молодих та літніх людей, а також здорових і тих, хто мав якісь хвороби. Ми були перші, хто перевірив багату нітратами дієту таким чином. Наші висновки свідчать про те, що до раціону потрібно додати багату нітратами їжу – у цьому випадку за допомогою соку буряка – лише за десять днів може суттєво змінити мікробіом у роті (суміш бактерій) на краще", – сказала вона у своїй заяві.

Всі учасники дослідження були здоровими, активними літніми людьми з низьким кров'яним тиском. Експерти в галузі охорони здоров’я стверджують, що підтримка здорового мікробіому в ротовій порожнині може уповільнити серцево-судинні та когнітивні порушення з віком.

Потрібні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти, яку роль відіграє збагачена нітратами дієта з овочів для здоров’я порожнини рота, але попередні дослідження чітко вказують на наявність зв’язку між здоров’ям кишківника та дієтичними нітратами.

Вчені продовжують працювати з колегами з Університету Ексетера в медичній школі, щоб дослідити, як дієта може використовуватися для затримки когнітивного зниження у старшому віці.

Джерело:

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!