ПАМ’ЯТІ НЕВ’ЯНУЧИЙ ПОЛИН

ПАМ’ЯТІ НЕВ’ЯНУЧИЙ ПОЛИН

Віршем Героя України, земляка-полтавця Бориса Олійника розпочав ведучий урочистого заходу погашення марки, випущеної АТ «Укрпошта» до 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи в Лубнах. У залі міської ради зібралися представники учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, очільники Лубенської громади, району, РДА, Лубенського відділення Укрпошти.

Чорнобиль досі відлунює у серцях сущих невимовним болем, адже він – наше вічне прийдешнє, хто і що б не говорив. 26 квітня – день чорнобильської трагедії визначений як День радіаційних катастроф у світі. Тому випуск марки, а головною поштою України – АТ «Укрпошта» втретє відзначила цей день в історії випуском новинок філателістичної продукції (попередні – 1996, 2016 роки), сьогодні має важливе значення для історії України. А оскільки на марці зображено портрет Героя України, уродженця с. Новооріхівка Олександра Лелеченка, то третім містом, де відбулося урочисте погашення марки стало місто Лубни. Наш земляк народився у 1938 році. З 1955 року він працював на ЧАЕС заступником начальника електротехнічного цеху. Коли стався вибух на четвертому енергоблоці Олександру Григоровичу було 48 років. Він у радіоактивній воді намагався запустити насоси, щоб припинити подачу водню до реактора і таким чином унеможливити повторний вибух. Потрапивши до Чорнобильської лікарні, він втік з неї і знову прибув до місця катастрофи і до втрати свідомості залишався там, ліквідуючи наслідки аварії. Помер у перші травневі дні 1986 року, похований у с. Степове на Полтавщині. 2006 року Олександру Лелеченку присвоєно звання Героя України.

АТ «Укрпошта» випустило поштову марку для пошанування героя з портретом Олександра Лелеченка. Також конверт, на якому зображено роботу . Оскільки Укрпошта входить до Всесвітньої поштового Союзу, а відтак, коли народжується на світ нова марка чи новий конверт обов’язково має відбутися урочиста церемонія спецпогашення спеціальним штемпелем першого дня. Такий виготовила Укрпошта. На ньому – знак радіаційної небезпеки, а під ним проростає зелений листочок, як знак надії на добре, світле майбутнє.

Почесне право здійснити спец погашення конверта і марки отримали міський голова Олександр Грицаєнко, голова Лубенської РДА Сергій Сіряченко, голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко, голова громадської організації ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, директор Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» Юрій Набасов. Після чого кожен з його учасників розписався на конвертах, що будуть передані до Полтавського краєзнавчого музею ім.Кричевського, Національного музею України «Чорнобиль», інших архівних установ та сказав кілька слів про подію. Зокрема, Микола Чудак подякував АТ «Укрпошта» за те, що вони відгукнулися на ініціативу Лубенської чорнобильської організації, ідею якій подала Тетяна Бутрим.

Олександр МІЩЕНКО

Знімки автора

Календар свят

Травень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1
Міжнародний день праці.
Іменини святкує Єремія.
2345
День Львова.
Пасха, Великдень, Воскресіння Христове (православні).
Іменини святкує Ірина.
6789
Літнього Миколая.
101112
День матері.
131415
Міжнародний день сім'ї.
День Європи в Україні.
16
День вишиванки.
171819
Трійця (римо-католики).
2021
Іменини Констанина і Олени.
22232425
День філолога.
26
2728293031  

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!