Допоможемо  пернатим помічникам хлібороба.

Допоможемо пернатим помічникам хлібороба.

Життя людини  тісно пов’язане з птахами, адже відколи існує людство – птахи є постійними  супутниками людини.

Спостерігаючи  за птахами, можна передбачити погоду. Так горобці на гарну погоду жваво цвірінькають, в’ють гнізда,а перед дощем чи снігом збираються в зграйки.

Взимку , перед настанням лютих морозів, вони утеплюють свої гнізда, збираючи пір’я та пух. Ластівки ж перед дощем низько літають.

Приємний і мелодійний голос мають птахи з роду горобиних. Загальновідомо, найкращим співаком серед птахів вважається соловейко. Проте, деякі  з птахів майстерно  копіюють співи інших птахів. До них належать сойка, шпак, очеретянка .

Птахи не тільки прикрашають ліси, парки, луки, поля і інші природні ландшафти, вони справжні  помічники і друзі людини. Знищуючи величезну кількість комах, гризунів та інших шкідників рослин птахи зберігають урожай ланів і садів, захищають від пошкодження цінні породи дерев.

Комахоїдні пташки особливо активні під час годування пташенят. У цей період вони виловлюють і визбирують безліч комах,їх лялечки, личинки та гусінь. Птахи особливо ненажерливі  саме в весняний період, адже інтенсивний ріст пташенят напряму залежить від кількості корму, нерідко буває так що за добу вага пташеняти збільшується в 1,5 рази .

Хижі птахи( соколи, луні,орлики,сови, кібчики, боривітри та інші ) знищують не тільки комах, але й гризунів – шкідників полів, садів і лісів. Ще й тепер можна почути твердження що хижі птахи шкідливі, бо знищують кількість дичини та малих комахоїдних птахів але це твердження  невірне, адже доведено, що  насамперед більшість цих птахів знищують величезну  кількість  мишоподібних гризунів і шкідливих комах,які завдають  значної шкоди . В той же час,якщо хижі птахи й знищують якусь кількість  птахів, то це насамперед хворі й слабкі птахи, тим самим сприяючи  кращому природному відбору і виконують  роль санітарів.

Досить сказати, що сім’я боривітра за добу  знищує до двох десятків польових мишей, а сім’я канюків – до трьох десятків, зберігаючи таким чином  за літо  декілька центнерів зерна. Одна сова сіра за рік  знищує понад 1000 полівок, забезпечуючи цим збереження  близько  тонни зерна. Крім того, деякі зерноїдні  та всеїдні  птахи , а взимку і більшість комахоїдних, живляться насінням бур’янів , запобігаючи цим їх подальшому поширенню.

Буваючи в лісі можна  бачити порослі  поодиноких молодих дубків, сосонок, горобини, черемхи, кущі калини,малини та глоду. Насіння цих рослин перенесли птахи.

Справа в тім, що насіння соковитих ягід має тверду оболонку, не перетравлюється  в шлунках птахів і не втрачає схожості. Охоче поїдаючи  смачні ягоди й розносячи  насіння  по лісі дрозди, омелюхи, снігурі. Отже пернаті не тільки захищають  дерева від шкідників а й  виконують роль сівачів, розповсюджуючи насіння різних рослин. Водоплавні птахи , насамперед , дикі качки, переносять  в інші водойми ікру риб,яка прилипає до їх ніг чи пір’я.

Для розмноження  птахи влаштовують  собі гнізда. Одні з них гніздяться просто на землі, інші на кущах або деревах, в норах, на будівлях тощо. Наприклад ,дятли, сови, повзики, синиці  гніздяться  в дуплах , цікаво те, що дятли  самі видовбують собі  дупла , а решта  - використовують готові. Люди ж ,проводячи в лісі біотехнічні і санітарні заходи іноді   позбавляють дрібних комахоїдних  птахів  притулку і кормової бази. Тому, вирубуючи  дуплисті дерева або проводячи санітарну чистку  лісу , не варто забувати про забезпечення птахів  відповідною кількістю  дуплянок  чи шпаківень, необхідно  залишити  частину кущових рослин для гніздування  дрібних пернатих ,чи насаджувати вище перелічені чагарники.

Будиночки для птахів , так звані шпаківні, дуплянки,які рано навесні розвішують на деревах, потрібно робити з дощок завтовшки не менше 2 см і  ні в якому разі  не з фанери, внутрішні розміри 14х14х35 см, діаметр льотка  5 см, останній має бути на висоті 25 см від дна будиночка.

В шпаківнях не повинно  бути   щілин, зсередини дошки не слід вистругувати, а на передній стінці треба зробити насічки, щоб птахам легше  було  вилазити. Зовні біля льотка  не повинно бути поличок  або кілочків , щоб сіра ворона чи сорока не могли сідати і діставати з шпаківні та знищувати яєчка і пташенят. Шпаківні ,синичники бажано пофарбувати в зелений  колір, а в середину вкинути стружок. Старі шпаківні і синичники щороку  необхідно готувати до зустрічі птахів. Стару підстилку потрібно замінити на нову, тому виготовляючи  їх необхідно  це враховувати ( робити при виготовленні відкидне дно). Розвішувати  їх можна на деревах  на висоті  5-12 метрів  від землі в різні боки ( тільки не на північ), прикручуючи їх до дерева  алюмінієвим дротом – з незначним нахилом  вперед.

Взимку, переважно від  голоду ,часто гине багато корисних  комахоїдних птахів. Щоб  запобігти цьому , пташок, особливо  синиць, в скрутний  для них  зимовий час потрібно підгодовувати. В садах, лісах, парках ,скверах на будівлях слід вивішувати годівниці з соняшниковим, гарбузовим насінням.

Доброю їжею для птахів є насіння  кавунів, динь, шматочки  несолоного сала, особливо під час великих морозів, коли  затверділе лушпиння синиці  не можуть розклювати. Нарешті можна використовувати з цією метою  залишки від столу , шкірки від сиру, крихти білого хліба (від чорного птахи можуть загинути). Якщо  пташок  підгодовувати взимку, вони й на літо залишаться  в наших садах, лісах і городах  та сторицею відплатять за їх порятунок. Бо немає в нас старанніших помічників у боротьбі  з шкідниками саду  й лісу, ніж  ці маленькі пернаті друзі.

Переважна більшість птахів будують тут  свої гнізда, виводять пташенят, учать їх літати й здобувати їжу , визбируючи на прилеглих  ланах величезну кількість  шкідливих комах та гризунів. Там , де  багато  птахів, немає загрози масового розмноження шкідників. Якщо ж не приваблювати птахів, наприклад у полезахисні  лісові смуги, то останні стануть розсадниками небезпечних  для сільськогосподарських  культур комах і гризунів,а також бур’янів, в т.ч. карантинних, що власне зараз  і спостерігається .

Давайте подивимося ,а чи  в кожному  парку, присадибній ділянці  чи лісосмузі  є шпаківні чи дуплянки, синичники , годівниці та інші  умови  необхідні  для життя  і  гніздування птахів? Нажаль, ні, а про охорону птахів необхідно  пам’ятати  завжди і не вважати це другорядною не суттєвою справою, менше розмахувати без потреби «хімічною дубиною» , стежити щоб  ніхто  не руйнував  їх гнізд, не здіймав галасу в місцях  гніздування , особливо в червні місяці.

На Україні є численна армія  природолюбів, є також школярі, ентузіасти – пенсіонери, педагоги, саме під керівництвом яких можна надійно охороняти птахів, підгодовуючи їх взимку, створювати умови для гніздування й оберігати  пернатих друзів в гніздовий період. Приваблювання й охорона корисних птахів – потрібна важлива всенародна справа,яка  виховує в дітях і оточуючих людяність, відповідальність, самопожертвування і взагалі робить людину – людиною,яка не одна живе  на нашій Землі.

Птахи при дбайливому ставленні до них значною мірою допоможуть здійснювати  біологічні методи боротьби з шкідливими об’єктами в агроценозах.

Тільки так ми зможемо по справжньому наблизитися до природи й сприяти її розквіту на благо всього суспільства й кожного з нас.

 Державний  фітосанітарний  інспектор

 Полтавської області                                                                               Василь БАГНО.

Календар свят

Квітень, 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
День сміху.
234567
Всесвітній день здоров’я.
89101112
Всесвітній день рок-н-ролу.
1314
151617
Український день довкілля.
18192021
2223
Всеукраїнський день психолога.
Іменини святкує Юрій.
2425
Іменини святкує Марко.
26
Міжнародний день пам’яті Чорнобилької катастрофи.
2728
Вербна неділя.
2930
Іменини Якова.
     

Онлайн-передплата

Лубенщина онлайн-передплата

Реклама

Замовити рекламу

Як стати журналістом

Привітання в газеті

Видавництво Лубни

Погода

Погода

Курс валют

Контакти

  • Адреса редакції: 37500, м. Лубни, проспект Володимирський, 43 (вхід з двору), 2-й поверх.
  • Телефон: +38(05361)61651
  • Телефон: +38(05361)74556
  • E-Mail: Lubenschina@ukr.net

Телефони

  • Директор підприємства (редактор) (05361) 7-45-56
  • Головний бухгалтер (менеджер з реклами) (05361) 6-16-51

Інформація

  • - Директор підприємства (редактор): Олександр Міщенко
  • - Індекси 61247. 61501. 61502
  • - Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації ПЛ 1240-497ПР

Угода

  • - За точність викладених фактів відповідальність несе автор
  • - За зміст та достовірність інформації у рекламі відповідальність несе рекламодавець
  • - Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій
  • - Редакція залишає за собою право скорочувати матеріали
  • - При використанні, або копіюванні матеріалів з сайту, посилання на сайт газети "Лубенщина" - обов'язкове!